101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 9 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

To było wydarzenie dla zainteresowanych innowacjami i bezpieczeństwem żywności.

Fot. ŚODRModliszewice

Fot. ŚODRModliszewice

Rolnicy, przedsiębiorcy, naukowcy i wszyscy zainteresowani wdrażaniem innowacji w rolnictwie wzięli w piątek, 11 kwietnia, udział w konferencji pod tytułem „Innowacje a bezpieczeństwo żywnościowe – od badań naukowych po wdrożenie” zorganizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Konferencja zgromadziła bardzo wielu słuchaczy.

– Konferencja dostarczyła słuchaczom bardzo wielu informacji, W trzech głównych modułach tematycznych zawarta została nowa wiedza. Jeden z nich dotyczył wykorzystania bakterii środowiskowych w przetwórstwie rolno-spożywczym. Prezentowaliśmy znaczenie tych bakterii i ich wykorzystanie w żywieniu człowieka. Bardzo interesującym modułem – jak mówiła Agnieszka Pietrzak, dyrektor ŚODR, były innowacje w ochronie sadów ekologicznych, które pod tym względem mają ogromne potrzeby, ze względu na małe możliwości ochrony przed małymi szkodnikami.

Fot. ŚODRModliszewice
Fot. ŚODRModliszewice

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie przybliżyli te innowacyjne metody ochrony w sadach jabłoniowych i gruszowych.

Jak mówiła dyrektor Pietrzak, kolejnym zagadnieniem był rozwój produkcji winiarskiej. Tutaj także naukowcy z  Uniwersytetu Przyrodniczego przedstawili wykorzystanie gazów obojętnych w produkcji win białych i różowych.

W konferencji wzięło udział wielu gości z instytutów badawczych na czele z dyrektorami tych instytutów, wykładowcami i partnerami ŚODR w projektach innowacyjnych. Byli goście z uczelni rolniczej, czyli Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, ale także z Politechniki Świętokrzyskiej, Uniwersytetu Jana Kochanowskiego, kilkudziesięciu rolników z całego województwa, a także młodzież ze szkół rolniczych.

Fot. ŚODRModliszewice
Fot. ŚODRModliszewice

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: Agnieszka PietrzakInnowacje a bezpieczeństwo żywnościowekonferencjaŚODR
Udostępnij237Tweet148Wyślij
Poprzedni wpis

Zagroda Kwaśne Wiśnie w Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych

Następny wpis

Przemysł drobiarski na cenzurowanym

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Przemysł drobiarski na cenzurowanym

Przemysł drobiarski na cenzurowanym

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.