Napój z suszonych liści topinamburu, sok z topinamburu i susz z łodyg i liści – topinambur to coraz bardziej popularne warzywo, słynące z właściwości korzystnych dla zdrowia. Gościło w Warszawie na II Festiwalu #KupujŚwiadomie.
W Warszawie na Stadionie Narodowym podczas II Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie gospodarstwo ekologiczne topinamburu Szymona Płusy prezentowało herbatkę z liści topinamburu, skok z bulwy topinamburu oraz susz z łodyg i liści tej rośliny, nadający się do kąpieli.
– Nasze stoisko cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem i odwiedziło nas wiele znakomitych gości. Podczas festiwalu swoje produkty prezentowało prawie 120 polskich producentów żywności. Można było spróbować ekologicznych warzyw i owoców, tradycyjnych wędlin, serów, pieczywa, przetworów oraz wielu innych specjałów, a także poznać proces produkcji, porozmawiać z wytwórcami i dowiedzieć się więcej o tradycjach związanych z poszczególnymi wyrobami.
Jak informuje o imprezie Szymon Płusa, była również Strefa Warsztatów, w której odbyły się warsztaty edukacyjne, skierowane do miłośników gotowania. W programie znalazły się również pokazy kulinarne, podczas których znani kucharze zaprezentowali dania z wykorzystaniem polskich składników. Dla najmłodszych uczestników festiwalu była zorganizowana Strefa Animacji. Dzieci mogły wziąć udział w zajęciach manualnych, warsztatach układania kostki Rubika, dekorowania pierników i wyrobów ceramicznych, poznać zasady zdrowego odżywiania, a także bawić się podczas licznych konkursów i zabaw prowadzonych przez profesjonalnych animatorów.
Co zrobić z topinamburu?
– To warzywo słynie z właściwości korzystnych dla zdrowia, dlatego polecam między innymi: napój z suszonych liści topinamburu, sok z topinamburu i susz z łodyg i liści.
Herbatka z liści topinamburu
Napój z suszonych liści topinamburu to remedium na choroby cywilizacyjne. Suszony liść topinamburu ma działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, hepatoprotekcyjne. Substancje obecne w liściach poprawiają pracę wątroby, hamują powstanie kamieni i piasku, usuwają z organizmu toksyny, przywracają odporność, poprawiają koloryt skóry, wzmacniają organizm i pomagają zachować zdrowie.
Zastosowanie: 1 łyżeczkę suszu zalać 500 ml wrzącej wody i pozostawia na około ½ godziny. Przecedzony napar pić 3 razy dziennie.
Sok z ekologicznego topinamburu Pasteryzowany
Topinambur z uwagi na swój unikalny skład ma wyjątkowe właściwości, obok inuliny zawiera także pektynę, błonnik, witaminy: B1, B2, C, żelazo, potas, magnez, wapń, cynk, miedź, fosfor oraz krzem. Walory lecznicze tej rośliny sprawiają, że może ona być wykorzystywana w leczeniu i profilaktyce wielu chorób. Reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, przez co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki zawartości krzemu, budulca włókien kolagenu, przeciwdziała osteoporozie, ponadto poprawa perystaltyki jelit wpływa korzystnie na metabolizm Sok należy wstrząsnąć następnie pic około 50 mml na dobę można również smarować bolące miejsca.
Susz z łodyg i liści
Choroby zapalne stawów leczy się kąpielami z ekstraktem liści i łodyg topinamburu. Produkt przygotowuje się z liści i łodyg opakowanie zalać 3 litrami wody i gotować przez 20 minut. Napar i przefiltrowany bulion dodaje się do pojemnika z ciepłą wodą, w którym chory staw zanurza się na 15 minut. Preparat ten stosuje się również do leczenia ran, poprawy kondycji skóry z problemami dermatologicznymi, a także do usuwania ostróg piętowych i śladów po oparzeniach. Bardzo często w celu poprawy kondycji skóry całego ciała bierze się kąpiel około 15-20 minut 2 razy w tygodniu (minimum 10 zabiegów) – a Twoja skóra odmłodzi się, wygładzi, znikną zaczerwienienia, łuszczenie i trądzik.