Obniża cholesterol i reguluje ciśnienie, wspiera układ nerwowy, oczyszcza organizm i wspomaga odchudzanie. Takie między innymi właściwości ma topinambur – roślina uprawna, coraz popularniejsza w regionie świętokrzyskim. Jej aktywnym propagatorem jest Szymon Płusa, rolnik ze Skarżyska Kościelnego.
Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub gruszka ziemna, to roślina spokrewniona ze słonecznikiem. Pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie był uprawiany przez rdzenne ludy jeszcze w czasach prekolumbijskich. Do Europy trafił wraz z odkryciami geograficznymi i jest uprawiany od XVIII wieku.
– Topinambur to warzywo, które może mieć wpływ na ograniczenie chorób cywilizacyjnych naszego wieku. Ja uprawiam je na powierzchni pięciu hektarów. U nas jest coraz bardziej popularny, ponieważ gdzie mogę, tam prezentuję i zachwalam jego cenne dla zdrowia właściwości – mówi Szymon Płusa, właściciel Ekologicznego Gospodarstwa Topinambur ze Skarżyska Kościelnego.
Jak mówi rolnik, kotlety z topinamburem, rurki z kremem z topinamburu, kawę, herbatę z topinamburu, sok, a nawet miód są już znane w Świętokrzyskiem.
Szymon Płusa w tym roku także będzie zbierał topinambur z pola.
– Plony nie będą jednak zadowalające. Z moich obserwacji wynika, że ze względu na ogromną suszę w naszych stronach, gdzie deszcz nie padał przez trzy miesiące, aż 90 proc. upraw uschło na polu.
Jak dodaje rolnik, obecnie pracuje nad wykorzystaniem topinamburu do przygotowania maści na stawy.
– Topinambur ma bardzo szerokie zastosowanie, nie tylko jego bulwa, ale także liście posiadają cenne właściwości. To warzywo, które jest znane i cenione na całym świecie. W naszych stronach niektórzy rolnicy poznali już jego zalety, więc przybywa plantacji topinamburu. Wystarczy wypić w ciągu dnia 50 mililitrów soku z topinamburu, aby cieszyć się zdrowiem – mówi Szymon Płusa.
Topinambur jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia składników. Zawiera wiele istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin, w tym A, B6, C, E, K oraz tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Znajdziemy w nim także niezbędne minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Dzięki temu topinambur wykazuje szereg właściwości zdrowotnych:
- obniża poziom cukru we krwi,
- obniża cholesterol i reguluje ciśnienie,
- reguluje pracę układu pokarmowego,
- zapobiega chorobom jelita grubego,
- wspiera działanie układu nerwowego,
- oczyszcza organizm,
- wspomaga odchudzanie.
Bulwy topinamburu są soczyste i mają delikatny, słodkawy smak, nieco przypominający orzechy lub karczochy. Topinambur może być spożywany na co najmniej kilka sposobów. Dużą popularnością cieszy się sok z bulw topinamburu. Bulwy z powodzeniem można również gotować, smażyć, piec czy jeść na surowo.