Ciasto na bazie miodu gryczanego i szpinaku, do tego mus brzoskwiniowy, galaretka w śmietanie i serek mascarpone – przepis na oryginalny tort mech nazwany Gryczaną Pszczółką nie jest trudny do wykonania, a smakuje wyjątkowo. Podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który przed kilkoma dniami miał finał w Tokarni, przykuwał uwagę wyglądem i smakiem.
– Bardzo lubię piec ciasta, wciąż próbuję nowych przepisów i smaków inspirowanych naturalnymi składnikami i oczywiście miodem z naszej pasieki – mówi Małgorzata Zacharska, właścicielka firmy Wanilia i Migdały z Małyszyna Dolnego w powiecie starachowickim – zajmująca się wypiekami i wyrobami garmażeryjnymi.
Specjalnością firmy są wyśmienite torty i ciasta oraz wyroby garmażeryjne wytworzone domowymi sposobami. Bazą do produkcji są zdrowe, wytworzone tradycyjnymi metodami produkty z własnego gospodarstwa.
Jak mówi pani Małgorzata, oryginalny w smaku tort o nazwie Gryczana Pszczółka, nie jest rudny do wykonania
– Wystarczy ciasto tortowe z dodatkiem gryczanego miodu i podgrzanego na patelni i zblendowanego szpinaku, dodatek musu z brzoskwini, galaretki w śmietanie oraz serka mascarpone. Smak zachwyca wszystkich – mówi Małgorzata Zacharska.