Mity, które konsumenci słyszą wiele razy zaczynają odbierać jako obiektywną prawdę. Dlatego trzeba przywoływać fakty. TruskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More są tańsze niż w ubiegłym roku. Krajowe truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More mamy od kwietnia do października. Można je odróżnić od importowanych, pamiętajmy: szypułka prawdę powie! – szypułka świeżych owoców jest soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Warto je odróżniać, ponieważ owoce lokalne są lepszym wyborem. O tym dlaczego warto – opowiedzą eksperci: plantatorzy, dietetycy, lekarze.
Mit 1 – polskie truskawki są coraz droższe
Tegoroczne polskie truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More są tańsze niż w ubiegłym roku. Pierwsze krajowe owoce można było kupić w cenie detalicznej ok. 35 zł za kg. W ubiegłym roku ceny przekraczały 45 zł za kg. W połowie maja średnia cena spadła już poniżej 30 zł za kg. Wzrost podaży owoców sprawia, że dalej będzie malała.
– Tegorocznym cenom sprzyja pogoda. W ubiegłym roku mieliśmy silne przymrozki, suszę i obfite opady. Obniżkę cen powoduje również duży import owoców i nie zawsze uczciwa konkurencja, czyli proceder przepakowywania owoców południowych w opakowania z polską flagą. Skala jest duża i potrzebna jest tu większa presja społeczna. Plantatorzy zwracają uwagę na ten problem, ponieważ wiedzą, że jeśli ktoś kupi takie owoce to nie będzie zadowolony – mówi Albert Zwierzyński, praktyk w zakresie uprawy truskawek, popularyzator wiedzy o ich walorach i odmianach.
Mit 2 – polskie truskawki są tylko w czerwcu
TruskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More i czerwiec to kiedyś był synonim. Dziś pierwsze owoce mamy już w kwietniu. Polskie truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More wiosenne uprawiane są w szklarniach i w tunelach. W czerwcu i lipcu dostępne będą odmiany owocujące w gruncie. Potem pojawią się odmiany powtarzające owocowanie. Są one uprawiane zarówno w gruncie jak i w tunelach. Ich zbiory można prowadzić aż do pierwszych przymrozków. Zatem, przy sprzyjającej pogodzie, krajowe truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More będą oferowane do końca października.
Mit 3 – nie da się odróżnić polskiej truskawki od importowanej
Patrzmy na etykietę producenta. Musi na niej pisać od kogo pochodzą truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More. Czym mniej anonimowości tym lepiej. Pojedynczą truskawkę importowaną można poznać po smaku, jędrności i po szypułce. Kondycja szypułki zdradza najwięcej. Szypułka po czterech dniach transportu, z południowej Europy lub północnej Afryki, nie jest świeża, jest zmęczona.
Polskie truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More wiosenne – uprawiane w tunelach – mają smak tych polowych. Owoce są jędrne, soczyste, lekko poziomkowe i kwaskowate. Dojrzałe owoce pachną. Zapach jest najbardziej intensywny właśnie przy szypułce. Jest ona świeża i soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Jak mówią producenci – szypułka zawsze prawdę powie.
– Różnica jest też taka, że my zbieramy truskawkę czerwoną, taką jaka powinna być, jej smak pochodzi w 100 proc. od słońca. Importowana zbierana jest „na blado”, żeby wytrzymała podróż. Dokładnie tak jak banany. Dlatego w Europie nie znamy smaku banana. Gdybyśmy pojechali tam gdzie one rosną poznalibyśmy smak, który przypomina miód rozpływający się w ustach. Warto przekazywać taką wiedzę – przypominają Aldona i Jarosław Radola, którzy prowadzą gospodarstwo szklarniowe, w którym uprawiają truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More.
Mit 4 – egzotyczne owoce są tak samo wartościowe jak lokalne
TruskawkaPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More polska jest smaczniejsza, a owoce z lokalnego rynku mają lepszy wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego?
– Owoce importowane nie mają tak intensywnego smaku i zapachu. Owoce, które możemy porównywać – truskawkaPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More do nich należy – różną się od naszych. Producenci na południu stawiają na inne odmiany, ich owoce muszą przejechać często dwa-trzy tysiące kilometrów. Priorytetem jest zatem ich trwałość i oczywiście wygląd. Zrywane są niedojrzałe, ponieważ atrakcyjnie muszą wyglądać dopiero po kilku dniach podróży. Kupujemy oczami. Szkoda, smak i węch bardzo tu pomagają – mówi Albert Zwierzyński, ekspert w Pytanie na Śniadanie.
– Profesor Samochowiec, jeden z twórców polskiej fitoterapii, zawsze mówił, że powinniśmy spożywać takie zioła, które rosną w miejscu, w którym my żyjemy. Dlaczego? Ponieważ warzywa i owoce, które rosną w Polsce, są odpowiednie dla naszych bakterii. To rzadko używany argument. Warto zrozumieć tę logikę. Bakterie trawią błonnik, który znajduje się w warzywach i owocach. Bakterie, które są w naszej glebie i w naszych jelitach, to rodzaj symbiozy. My jesteśmy lepiej dostosowani do trawienia naszych warzyw i owoców, niż warzyw i owoców egzotycznych – mówi dr n. med. Igor Łoniewski, współpracownik Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka, Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie.
– Co ważne, żeby te egzotyczne warzywa i owoce tutaj do Polski zostały przetransportowane i sprzedane, one muszą mieć wybite wszystkie bakterie, które się na nich znajdują, i w związku z tym – nie mówię, że nie są smaczne – ale na pewno ich właściwości zdrowotne są ograniczone. Dlatego zachęcam do tego, by będąc w Egipcie, spożywać owoce, warzywa egipskie. Będąc w Kalifornii, spożywajmy kalifornijskie. A jak jesteśmy w Polsce, spożywajmy polskie. Chodzi o taką generalną zasadę – dodaje dr n. med. Igor Łoniewski, PAM.
Nasze truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More są uznawane za wyjątkowo smaczne. Powinno nas to cieszyć, mamy bowiem klimat wyjątkowo korzystny dla uprawy wszystkich owoców jagodowych. TruskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More są coraz bardziej doceniane i określane jako superowoce – super food, żywność wyjątkowo korzystna dla naszego zdrowia i urody.
Obalamy mit 5 – najzdrowsze owoce pochodzą z daleka
TruskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More należą do superowoców. Polska ma swoje superowoce. Mitem jest bowiem to, że pojęcie „super fruits” zarezerwowano dla czegoś mało znanego, niszowego, zagranicznego czy egzotycznego.
– W Polsce mamy fenomenalny klimat do uprawy owoców jagodowych. Jest to klimat kontynentalny, który cechują duże amplitudy temperatur dobowych i rocznych. Dni są u nas ciepłe, a noce jednak zimne. Im zawdzięczają truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More swoje wybarwienie i dużą ilość wspomnianych polifenoli. To właśnie intensywna czerwień truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More świadczy o ich dużej ilości. Jesteśmy wielkim producentem owoców jagodowych. Obok truskawek, borówkiBorówka wysoka, niebieska jagoda (Vaccinium corymbosum L.) ... More, malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki, jagody kamczackiej, aronii, minikiwi, agrestu, rokitnika, derenia, świdośliwy. Tak wielu, tak wartościowych, owoców nie da się wyprodukować nigdzie na świecie – wyjaśnia Albert Zwierzyński.
Mało osób wie, że truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More mają więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Są bogatym źródłem antyoksydantów, polifenoli, które wydatnie wspierają układ odpornościowy, jego pocovidową regenerację, działanie przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.
– TruskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More uznawane są już za żywność funkcjonalną, czyli wyjątkowo cenne źródło składników odżywczych – przypomina dietetyk Natalia Palmowska. Jak podaje Serwis Zdrowie PAP, te sezonowe superowoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy bardzo niskiej gęstości energetycznej. Innymi słowy oferują wiele wartościowych składników odżywczych, a jednocześnie są niskokaloryczne.
Kupując truskawkiPoziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – rośli... More pytajmy o ich pochodzenie. Wybierając te uprawiane lokalnie fundujemy sobie wielką przyjemność i wspieramy plantatorów. Dbamy też o środowisko, ponieważ ograniczamy daleki transport, a tym samym emisję gazów cieplarnianych. To kolejny argument za tym by obalić mit, że miejsce produkcji nie ma znaczenia. Ma i to fundamentalne.