Trwa dziewiąta odsłona Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Regionów”. W niedzielę, 20 lipca, w Świętokrzyskiem, w pierwszym etapie konkursu rywalizowały koła gospodyń wiejskich z powiatów: starachowickiego, skarżyskiego i ostrowieckiego.
W kulinarnych zmaganiach zmierzyło się sześć kół gospodyń wiejskich. Potrawy oceniało jury w składzie: Dariusz Błażejewski – zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Kielcach; Mariusz Bezak – ekspert kulinarny, przewodniczący komisji konkursowej oraz Joanna Karwacka – ekspert kulinarny, zastępca przewodniczącego komisji konkursowej.
Wyniki 1. etapu Bitwy Regionów są następujące:
- miejsce zajęły „Babcine frykasy”, czyli babka ziołowa z kaszy gryczanej, jęczmiennej i jaglanej – przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich „Trębolanki” w Trębowcu, gmina Mirzec, powiat starachowicki;
- miejsce — „Foćka”, czyli danie z lebiodą – wykonana przez Koło Gospodyń Wiejskich „Osinianki” z Osin, gmina Mirzec, powiat starachowicki;
- miejsce zajęła „Pazibroda znad Kuźniczki” – danie na bazie kartofli i kapusty sporządzone przez Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich nad Kuźniczką w Sorbinie, gmina Bliżyn, powiat skarżyski.
Impreza, w której oprócz dobrego jedzenia i zabawy można było zasięgnąć wielu porad i konsultacji od doradców z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Starachowicach, cieszyła się dużym zainteresowaniem.