Trwa zbiór brokułów, warzywa zwanego również kapustą szparagową. W Polsce jego uprawa sięga XVII wieku. Warto, aby zagościł teraz na naszych stołach. Zachęcają do tego cena i właściwości zdrowotne.
Na plantacjach warzyw kapustnych trwa pełnia zbiorów brokułów, warzywa zaliczanego do dwudziestu najzdrowszych warzyw świata. Na targu w Kielcach dorodną główkę można kupić za 6 złotych.
– To był dobry sezon dla brokułów, podobnie jak i kalafiorów. Te warzywa zbierane późną jesienią miały bardzo dobre warunki do wzrostu. Brokułom sprzyja umiarkowana temperatura, która pozwala na wyksztalcenie obfitych jadalnych kwiatostanów – mówi pan Mariusz, producent brokułów, prowadzący ich uprawę na Ponidziu.
Jak dodaje rolnik, brokułowe żniwa muszą być przeprowadzone w odpowiednim czasie, aby rośliny nie poniosły strat ze względu na zbyt chłodną aurę. Po zbiorze brokuły muszą jak najszybciej trafić do sprzedaży, przetwórni i dalej do chłodni.
Brokuł to odmiana kapusty warzywnej. Jest rośliną jednoroczną, należącą do rodziny kapustowatych, uważaną za przodka kalafiora. Pochodzi prawdopodobnie z Cypru. Posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chroni przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, korzystnie wpływa na wzrok i reguluje poziom cukru we krwi. Jest niskokaloryczny – 100 g ugotowanych warzyw dostarcza tylko 35 kcal. Poza tym brokuły zawierają błonnik, który daje na długo uczucie sytości.