Pikniki promujące żywność dobrej jakości oraz produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne pochodzące z polskich gospodarstw rolnych oraz zakładów przetwórstwa organizuje latem tego roku na terenie województwa świętokrzyskiego Świętokrzyska Izba Rolnicza w Kielcach przy współpracy z Krajową Radą Izb Rolniczych.
Pikniki są realizowane dzięki finansowaniu ze środków funduszy promocji produktów rolno-spożywczych, utworzonych dla wspierania marketingu rolnego, wzrostu spożycia oraz promocji produktów rolno-spożywczych. Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.
Konkursy, degustacja potraw oraz wiedza z zakresu walorów odżywczych i zdrowotnych promowanych produktów to atrakcje przygotowane na każdym pikniku dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
Podczas każdego wydarzenia znajduje się strefa edukacyjna, gdzie specjaliści udzielają porad z zakresu zdrowego odżywiania się, wykorzystania produktów rolnospożywczych w codziennej diecie oraz wpływu spożywania żywności wysokiej jakości na zdrowie. Są ulotki informacyjne, prezentacje oraz materiały promocyjne, które zachęcają społeczeństwo do zmiany stylu życia.
Są także kapele ludowe integrujące mieszkańców, bo nic tak jak wspólne spędzanie czasu na zabawie i rozrywce nie pomaga w nawiązaniu kontaktów i budowaniu relacji zarówno w kontekście edukacyjnym jak i społecznym.
– W niedzielę, 14 lipca, w Opatowcu w powiecie kazimierskim promowaliśmy Polskie Zboża. Tegoroczna impreza towarzyszyła Świętokrzyskiemu Championatowi Koni Małopolskich. Na stoisku promocyjnym Świętokrzyskiej Izby Rolniczej czekały stoły pełne zbożowych rarytasów, zachwycających różnorodnością i smakiem. Każdy znalazł coś dla siebie – zarówno miłośnicy słodkich wypieków, wyrobów piekarniczych, jak i zwolennicy wytrawnych potraw z kaszą i makaronem w tle. I to wszystko z naszych polskich zbóż.
W niedzielę, 4 sierpnia w powiecie kieleckim, w gminie Łopuszno podczas Impresji Łopuszańskich, trwał piknik pod nazwą „Polskie Zboża Tradycja i Zdrowie” – mówi Mirosław Fucia, prezes Świętokrzyskiej Izby Rolniczej.
Świętokrzyska Izba Rolnicza w Kielcach oraz Krajowa Rada Izb Rolniczych w Warszawie zapraszają na kolejne wydarzenia promujące dobrej jakości żywność, produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne, które odbędą się:
15 sierpnia piknik w powiecie sandomierskim, gdzie w gminie Klimontów podczas XXVI Jarmarku na św. Jacka, będzie impreza pod nazwą „Olej lniany i rzepakowy w codziennej diecie”.
Kolejne wydarzenie odbędzie się 31 sierpnia w powiecie ostrowieckim, w gminie Bałtów, podczas Dożynek Powiatowo-Gminnych, piknik pod nazwą „Olej lniany i rzepakowy w codziennej diecie”.
A 1 września zawita do powiatu pińczowskiego i gminy Pińczów podczas Dożynek Powiatowych, piknik pod nazwą „Smaki z wieprzowiny”.
Daty oraz miejsca pozostały wydarzeń są jeszcze w trakcie ustaleń z lokalnymi samorządami, przedsiębiorcami i organizacjami pozarządowymi. We wrześniu zorganizowane zostaną dwa pikniki „Dzień z mlekiem” oraz jeden poświęcony „Smakom z wieprzowiny”.