Tulipan z gęsiną – pyszne i oryginalne danie otrzymało wyróżnienie podczas finału IX edycji Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Wykonały je panie z Koła Gospodyń Wiejskich Sikoreczki w Krzcięcicach w województwie świętokrzyskim.
Do Gniezna. Gdzie 22 września odbył się finał konkursu przyjechały reprezentacje gospodyń ze wszystkich województw. Województwo świętokrzyskie reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich „Sikoreczki” z Krzcięcic.
Organizatorem finału było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Rywalizacja pokazała najlepsze i najsmaczniejsze potrawy w tegorocznej odsłonie kulinarnej potyczki.
Za najlepszą potrawę jury uznało gęsinę nie tylko na imieninach Marcina, z sosem z wina porzeczkowego otuloną, modrą opasaną i hyćką zapijaną, na wielkopolskim talerzu podaną. To danie przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo-Radomice-Strzyżewo „Feniks” z województwa wielkopolskiego.
Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Jaktorów „Jaktorowskie Turzyce” z województwa mazowieckiego za turzycowy rosół z bażanta z pierożkami faszerowanymi bażantem i jeleniem.
Na trzecim miejscu uplasowało się Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego, które serwowało dziką golonkę na gofrze ziemniaczanym w towarzystwie chrzanowej bitej śmietany.
Powód do radości ma Koło Gospodyń Wiejskich „Sikoreczki” z Krzcięcic, które otrzymało w konkursie wyróżnienie za danie nazwane tulipan z gęsiną. To potrawa, która ma kształt niewielkich pierożków, ulepionych w kształcie kwiatu tulipana.
– Farsz do naszych pierogów w kształcie kwiatów przygotowany został z mięsa gęsiego odpowiednio przyprawionego – poinformował przewodnicząca KGW „Sikoreczki” Lidia Zakrzewska.