Tulipan z gęsiną, Zawijoki Kurzelowskie i Kapuśniak po bejsku – te świętokrzyskie potrawy zwyciężyły w tegorocznej odsłonie konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich „Bitwa Regionów”, która odbyła się w Busku-Zdroju 31 sierpnia.
W etapie wojewódzkim zmagań kulinarnych rywalizowało sześć kół gospodyń wiejskich z województwa świętokrzyskiego, wytypowanych podczas pierwszego etapu konkursu.
Gospodynie zaprezentowały potrawy przygotowane według tradycyjnych lokalnych receptur z wykorzystaniem produktów pochodzących z ich regionów.
Komisja konkursowa wyłoniła trzech laureatów:
1. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich Sikoreczki w Krzcięcicach za potrawę Tulipan z gęsiną, powiat jędrzejowski;
2. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Kurzelowie Kurzelowianki z potrawą Zawijoki Kurzelowskie, powiat włoszczowski;
3. miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Bejscach za potrawę Kapuśniak po bejsku, powiat kazimierski.
Zwycięskie Koło pojedzie na ogólnopolski finał konkursu do Gniezna. Odbędzie się on 22 września 2024 roku.