101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 1 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Turystyka kulinarna w naszym regionie. Czym zachęcić turystów?

Turystyka kulinarna w naszym regionie. Czym zachęcić turystów?

Strawczynek. „Świętokrzyska Kuźnia Smaków - marka lokalna” / Fot. Marzena Smoręda

Zwiedzanie, poznawanie historii i kultury regionu połączone z odwiedzaniem lokalnych producentów i smakowaniem potraw oraz produktów regionalnych to obecnie modny kierunek turystyki i finansowa szansa dla rolników-producentów z terenów wiejskich. 

Turystyka kulinarna, mówiąc krótko, jest dla turystów smakoszy. Ma na celu podróżowanie, aby poznać ciekawe regionalne surowce i smaki. Dlaczego ten rodzaj turystyki rozwija się dynamicznie?

Jak mówią specjaliści, składa się na nią kilka powodów: moda na częste, nawet krótkie podróżowanie, zainteresowanie kuchniami regionalnymi, kierunek slow food i ekologia, moda na gotowanie oraz kupowanie zdrowych produktów, a także mobilność turystów i dostęp do internetu.

Każdy kraj, każdy region ma swoje specjalności kulinarne, które coraz większa liczba ludzi chce poznać.

Kto z mieszkańców regionu nie zna Święta Truskawki w Bielinach, Święta Śliwki w Szydłowie, Sandomierskiego Szlaku Winiarskiego, Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego czy Świętokrzyskiej Kuźni Smaków?

Warto wykorzystać ten kierunek w turystyce, dlatego Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego szkolił członków szlaku Świętokrzyska Kuźnia Smaków, przetwórców działających w oparciu o RHD i MLO, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, zagród edukacyjnych i doradców.

  • Szlak Świętokrzyska Kuźnia Smaków stworzony został przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i przyczynia się do wzrostu atrakcyjności terenów wiejskich w naszym regionie oraz poprawę dochodowości jego członków – mówiła Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Na co muszą zwrócić uwagę członkowie Kuźni Smaków? Jak informowała Jolanta Krupa – kierownik działu Rozwoju Obszarów Wiejskich, dla coraz bardziej świadomego turysty, odwiedzającego nasz region i robiącego zakupy u lokalnych producentów, istotne są skład i autentyczność żywności, dlatego bardzo ważną rolę odgrywa ich oznakowanie. Znakowanie produktów to nie tylko ich etykietowanie, ale i reklama oraz prezentacja.

Ekspert od prawa żywieniowego Joanna Rembecka zwracała uwagę na opakowania produktów, ich układanie, miejsce ekspozycji oraz informacje dla konsumentów na temat produktów.

Jak informowała, na etykietach powinny się znajdować informacje nie tylko dotyczące środków spożywczych, ale i ich wpływu na zdrowie. Z dużą odpowiedzialnością producenci powinni używać nazw, takich jak: ekologiczny, eko, tradycyjny, wiejski czy babuni, sugerujących że produkt jest najwyższej jakości w sytuacji braku certyfikatu lub do produkcji użyto składników niestosowanych dawniej w wyrobach tradycyjnych czy wiejskich.

Znaku graficznego z logotypem Świętokrzyska Kuźnia Smaków można używać tylko wówczas, gdy dany produkt uzyskał taki certyfikat.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Agnieszka PietrzakJoanna RembeckaJolanta KruparolnictwoŚwięto Truskawki w BielinachŚwiętokrzyska Kuźnia SmakówŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Zgłoś się do konkursu Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne 2024

Następny wpis

Po ile są nawozy dla rolnictwa?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Nawozy azotowe w dół i w górę

Po ile są nawozy dla rolnictwa?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.