101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Udział powierzchni ekologicznych w rolnictwie UE urósł o ponad połowę

Farma ŚwiętokrzyskaPrzezFarma Świętokrzyska
26 lipca 2022
w AKTUALNOŚCI
0
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

585
Udostępnienia
3.2k
Wyświetlenia

Udział gruntów rolniczych przeznaczonych pod użytki ekologiczne w Unii Europejskiej w latach 2012-2020 wzrósł o ponad 54 proc. Jeszcze dziesięć lat temu rolnictwo ekologiczne zajmowało 5,9 proc. wszystkich użytków, a w 2020 roku było to już 9,1 proc. Najwięcej takich gruntów jest w Austrii, gdzie zajmują jedną czwartą ziem rolniczych. Tuż za nią są Estonia i Szwecja. Dane GUS wskazują, że w Polsce udział takich upraw wynosi 3,5 proc. Zdaniem ekspertów Farmy Świętokrzyskiej apetyt na żywność bio w naszym kraju rośnie, co powinno wpływać na wzrost udziału gruntów ekologicznych. Brakuje jednak systemowego wsparcia dla rolników.

– Żywność ekologiczna coraz mocniej zaznacza swoją pozycję na rynku, co widać wyraźnie w działaniach marketingowych sieci handlowych, rosnącej wiedzy konsumentów i zainteresowaniu produktami. Coraz więcej producentów widzi w tym szansę biznesową. Z danych IJH wynika, że tylko w latach 2020-2021 liczba podmiotów wytwarzających bio produkty spożywcze wzrosła o 7,5 proc. Niestety wciąż nie przekłada się to w wystarczającym stopniu na rozwój rolnictwa ekologicznego. A ważne, abyśmy rozwijali nie tylko przetwórstwo i sprzedaż żywności ekologicznej, a także jej uprawy. Do tego potrzebne jest wielokierunkowe wsparcie państwa, nakierowane zarówno na pomoc dla rolników, którzy chcą uprawiać ekologicznie, jak i zwiększanie świadomości w społeczeństwie – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

W 2020 roku rolnictwo ekologiczne zajmowało około 14,7 mln hektarów gruntów rolnych w Unii Europejskiej, co stanowi 9,1 proc. wszystkich użytków rolnych, wskazują najnowsze dane Eurostatu. To duży wzrost w porównaniu do 2012 roku, w którym takich ziem było 9,5 mln hektarów, a więc 5,9 proc. całości. W ciągu tych ośmiu lat powierzchnia ekologicznych upraw wzrosła we wszystkich krajach UE, z wyjątkiem Polski.

Największy udział gruntów ekologicznych w 2020 roku miała Austria (25 proc.), następnie Estonia (22 proc.) i Szwecja (22 proc.). Powyżej 10 proc. udziału odnotowały Włochy, Czechy, Łotwa, Finlandia, Słowacja, Dania, Słowenia i Grecja. Mniej niż 5 proc. zarejestrowało osiem krajów członkowskich, w tym Polska. Za nami w zestawieniu znajdują się jedynie Rumunia, Bułgaria, Irlandia i Malta.

Udział użytków ekologicznych w całej produkcji rolnej przekłada się na dostępność bio żywności w kraju. W przypadku warzyw liderem jest Szwecja, w której niemal 18 proc. wszystkich uprawianych w kraju warzyw jest ekologicznych. Na drugim miejscu znajdują się Niemcy (ponad 10 proc.), a za nimi Włochy (ponad 8 proc.).

– Dostępność krajowej ekologicznej żywności jest szczególnie ważna w przypadku warzyw i owoców. Ograniczenie potrzeby transportu, przechowywania, a więc skrócenie czasu, w jakim produkt trafia na nasz stół od rolnika, pozwala mu zachować więcej składników odżywczych i lepszy smak. Dodatkowo, większa dostępność na rynku rodzimych świeżych bio warzyw i owoców pozwoliłaby jeszcze rozszerzyć grono klientów o tych, którzy zwracają szczególną uwagę na wspieranie polskich firm i marek – mówi Łukasz Gębka, Prezes Farmy Świętokrzyskiej.

Tagi: ekologiaowocerolnictworolnictwo ekologicznestatystykiwarzyważywność
Poprzedni wpis

Ceny owoców i warzyw na kieleckim bazarze (25.07.2022)

Następny wpis

Drogie żniwa w Świętokrzyskiem. Ile kosztuje praca kombajnu, maszyn i operatora?

Farma Świętokrzyska

Farma Świętokrzyska

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha

PrzezMarzena Smoręda
19 maja 2025

Jak w maju plucha, to w czerwcu posucha.

Czytaj więcejDetails
Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva

Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

19 maja 2025
Fot. Pixabay

Ozimina prawie bez strat

19 maja 2025

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

19 maja 2025
Następny wpis
Fot. Pixabay

Drogie żniwa w Świętokrzyskiem. Ile kosztuje praca kombajnu, maszyn i operatora?

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.