101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
piątek, 4 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Uprawa roślin strączkowych ma wiele zalet

Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

W Europie trzeba zwiększyć powierzchnię uprawy roślin strączkowych, wynika z badań TRUE i Legumes Translated, prowadzonych przez naukowców z Niemiec, Irlandii i Anglii w ramach Programu Horyzont 2020.

Potrzeba nam: grochu, fasoli, soczewicy, bobu, ciecierzycy, niemodyfikowanej genetycznie soi, ponieważ rośliny strączkowe są bogate w białko, błonnik, foliany, żelazo, potas, magnez i witaminy z grupy B. Są zdrowsze od mięsa i zbóż. Dodatkowo fasola biała uważana jest za najzdrowszą dla człowieka roślinę uprawną.

Bób / Fot. Pixabay
Bób / Fot. Pixabay

Odpowiednia ilość roślin strączkowych w codziennej diecie korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, a tymczasem na świecie tylko 14,5 proc. ziemi ornej wykorzystywane jest do uprawy roślin strączkowych, a w Europie zaledwie 1,5 proc., czyli dziesięć razy mniej. Wprowadzenie do płodozmianów warzywnych roślin strączkowych pomogłoby realizować strategię „Od pola do stołu” Europejskiego Zielonego Ładu, ukierunkowanego na zrównoważony rozwój rolnictwa. Zwiększenie udziału warzyw strączkowych do płodozmianów to zwiększenie produkcji białka o wysokiej wartości odżywczej, przy jednoczesnej redukcji nawozów – szczególnie azotowych.

Uprawa roślin strączkowych ma wiele zalet:

  • Rośliny te dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi wiążą azot atmosferyczny, który jest podstawą budowy związków białkowych w roślinie
  • W ich uprawie praktycznie nie stosuje się nawozów azotowych
  • Rośliny warzywne uprawiane po roślinach strączkowych też wykorzystują azot z resztek pożniwnych i można znacząco zmniejszyć nawożenie azotowe
  • Uprawa warzyw strączkowych jest korzystna dla gleb ich żyzności, aktywności biologicznej
  • Wpływa także dodatnio na plonowanie roślin następczych
Tagi: bóbfasolagrochroślinyrośliny strączkowesoja
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce
AKTUALNOŚCI

Sprawdziliśmy, co nowego rośnie na polach w Modliszewicach

PrzezMarzena Smoręda
3 lipca 2025

Na poletkach doświadczalnych w Modliszewicach rośnie cała paleta zbóż najnowszych odmian, które testowane są na świętokrzyskich glebach. Rolnicy co roku...

Czytaj więcejDetails
Łąka, zioła / Fot. Canva

Kwiat lipcowy, napój zdrowy

3 lipca 2025
W ofertach sprzedaży brakuje wszystkich zbóż

W województwie świętokrzyskim roślinom nie zagraża susza

3 lipca 2025
Jajka / Fot. Canva

Więcej kur i tańsze jaja

3 lipca 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.