Pogoda wiosną sprawia, że uprawa warzyw w gruncie jest wymagająca dla rolników i koniecznie potrzebuje określonych zabiegów, szczególnie ochrony przed spadkami temperatury. Wcześniejsza uprawa gruntowa daje możliwość uzyskania wcześniejszych plonów nawet o dwa tygodnie, a co za tym idzie również wyższych cen. Warto więc stosować osłony, do których zaliczyć można agrowłókninę.
Agrowłóknina to jeden z najbardziej praktycznych materiałów wykorzystywanych w ogrodzie. Służy m.in. do okrywania roślin i ściółkowania podłoża. Ogranicza straty powstałe na skutek mrozu, a także hamuje wzrost chwastów.
Do roślin, które dobrze reagują na okrycia z agrowłókniny zaliczyć można: sałatę, kapustę wczesną, kapustę pekińską, kalarepę, kalafiora, rzodkiewkę, marchew, seler, paprykę. Warzywa na zbiór wczesny okrywamy na polu wkrótce po posianiu lub po posadzeniu ich na miejsce stałe.
Agrowłóknina produkowana jest z włókien polipropylenowych, jest bardzo wytrzymała, przepuszczalna dla wody, a powietrze z łatwością przez nią przenika. Do okrywania wczesnych upraw warzyw wykorzystujemy agrowłókninę tzw. wiosenną – białą o grubości 17 g/m², 19 g/m² lub 23 g/m². Chroni ona przed dużymi wahaniami
temperaturowymi między dniem a nocą – również przed gwałtownymi opadami deszczu czy gradobiciem. Biała agrowłóknina dobrze przepuszcza światło. Znaczące
podniesienie temperatury i wilgotności na grządkach skutkuje tym, że uprawiane rośliny rosną szybciej niż te bez osłony.
Agrowłókninę należy rozłożyć na roślinach dość swobodnie, tak by nie ugniatały i nie zniekształcały posadzonych i rozwijających się roślin. Jeśli to
możliwe, należy agrowłókninę rozłożyć zgodnie z kierunkiem wiatru, wzdłuż rzędów, dociskając jej brzegi kamieniami, niewielkimi workami z piaskiem lub
kopczykami z ziemi co około 1 metr. Delikatne obchodzenie się z agrowłókniną przy zakładaniu i zdejmowaniu z uprawy daje możliwość wykorzystania jej nawet kilkukrotnie.