101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
poniedziałek, 19 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Uprawiajmy szczaw, bo warto

Uprawa szczawu / Fot. Canva

Uprawa szczawu / Fot. Canva

Warzywo mało znane i rzadko uprawiane, ale warte powrotu do przydomowych ogródków. Mowa o szczawiu, który w różnych odmianach obecnie występuje przede wszystkim w stanie dzikim. Warto polecić go do uprawy w ogrodzie. Jest to łatwe i niewymagające.

Szczaw występujący w Polsce jest byliną. W stanie dzikim rośnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Dawniej w Polsce rósł w każdym ogródku i wykorzystywany był w kuchni do przygotowywania sałatek, farszów do pierogów i innych dań.

Ma duże walory odżywcze, a jego charakterystyczny smak to efekt obecności kwasu szczawiowego, który w optymalnych ilościach wspiera procesy trawienne i nadaje orzeźwiający aromat. Warto jednak pamiętać, że spożywanie go w dużych ilościach może doprowadzić do kamicy nerkowej. Szczaw zawiera duże ilości witaminy C, odtruwa organizm, reguluje trawienie i poprawia wygląd skóry.

– Uprawa szczawiu nie jest kłopotliwa. Potrzebuje żyznej gleby, umiarkowanie wilgotnej o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym. Roślina lubi słońce lub półcień. Nasiona szczawiu najlepiej wysiewać do gruntu wczesną wiosną – od marca do kwietnia lub późnym latem. Na 1 hektar wysiewa się 3-4 kilogramy nasion na głębokość około 1 centymetra – informuje Małgorzata Miłek ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Jak tłumaczy ekspertka, innym sposobem uprawy jest uprawa z sadzonek uzyskanych z podziału rozrośniętej kępy.

– Aby zwiększyć ilość liści, do zbioru należy usuwać kwiatostany, co wydłuża ich okres wegetacyjny. Zbiór liści szczawiu najlepiej przeprowadzać wiosną lub wczesnym latem. Można zbierać całe zdrowe liście oraz pędy. Najlepiej robić to w suche i ciepłe dni. Liście szczawiu można jeść na surowo lub suszone, kiszone czy mrożone.

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: Małgorzata MiłekŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczegoszczaw
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Bażanty i kuropatwy na łowiska południowej Polski

Następny wpis

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Tokarni

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
04.05.2025. Tokarnia. 9. Świętokrzyski Festiwal Smaków / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Będzie Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w Tokarni

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.