101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 5 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Uwaga, metale ciężkie w grzybach leśnych. Gdzie zbierać runo?

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Pomimo że grzyby leśne mają cenne wartości odżywcze i prozdrowotne, mogą stanowić pewne zagrożenie dla zdrowia człowieka wynikające z ich tendencji do pobierania i kumulowania zanieczyszczeń, w tym metali ciężkich. Warto pamiętać o tym w sezonie na grzybobranie.  

– Dlatego grzyby trzeba zbierać w miejscach oddalonych od dróg, zakładów przemysłowych, terenów poprzemysłowych, ponieważ metale ciężkie kumulują się w glebie, a zanieczyszczenia mogą mieć nawet charakter historyczny, to znaczy pochodzić z nieistniejących już od dawna fabryk czy dróg, które zostały zlikwidowane, albo w związku z budową nowych z często uczęszczanych – stały się lokalnymi – mówi Katarzyna Sowa-Cichecka, dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Kielcach.

Unikać należy też terenów poligonów wojskowych, zrekultywowanych terenów poprzemysłowych, w tym wysypisk śmieci, terenów dawnych bitew, klęsk żywiołowych, a także okolic cmentarzy czy stacji paliw.

Niestety, gleby terenów leśnych są silnie zakwaszone, co sprzyja mobilności metali ciężkich w glebie, a tym samym z łatwością są one pobierane przez rośliny, w tym grzyby. Oprócz pH gleby czynnikami, które warunkują dostępność dla grzybów metali ciężkich są stopień rozwoju osobniczego, aktywność enzymów i dostępność biologiczna metali.  Grzyby wykazują tendencję do akumulowania metali ciężkich w tkankach – większe stężenie pierwiastków w kapeluszu niż w trzonie – i stanowią jeden z bioindykatorów skażenia środowiska metalami, zwłaszcza rtęcią.

– Nasze doświadczenie pokazuje, że nie ma dużego zainteresowania analizami chemicznymi pod kątem zawartości metali ciężkich w grzybach leśnych, częściej badane są podłoża, np. pod uprawę pieczarek. W praktyce laboratoryjnej OSChR w Kielcach badaniom pod kątem zawartości metali ciężkich został poddany borowik szlachetny zebrany na terenie naszego województwa, w którym oznaczono wysoką zawartość ołowiu i kadmu. Była ona około 10-krotnie wyższa od zawartości Pb i Cd niż w komunalnym osadzie ściekowym, który badany był równolegle. Dlatego włączając grzyby i owoce runa leśnego do codziennej diety warto mieć ten fakt na uwadze – mówi dyrektor Katarzyna Sowa-Cichecka.

Grzybobranie w naszych lasach.
Fot. Pixabay

Co pokazują badania grzybów?

Grzyby leśne oraz uprawiane na skalę przemysłową – głównie pieczarki i boczniaki – są obiektem badań pracowników instytutów naukowych. Badania przeprowadzone, np. przez pracowników Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego

– Państwowy Zakład Higieny próbek grzybów pobranych przez stacje sanitarno-epidemiologiczne z całego kraju, głównie z obrotu handlowego, gdzie większość stanowiły pieczarki, a wśród grzybów leśnych borowik szlachetny, podgrzybek brunatny, kurka, maślak zwyczajny oraz 5 próbek chińskich grzybków uprawnych Mun wykazały, że średnia zawartość ołowiu w grzybach uprawnych wynosi – 0,024 mg/kg, a w leśnych – 0,072 mg/kg, z tego najwyższy poziom zanieczyszczenia ołowiem oznaczono w podgrzybku brunatnym – 0,686 mg/kg; zanieczyszczenie grzybów dziko rosnących kadmem zostały ustalone na poziomie bardzo wysokim w odniesieniu do bezpieczeństwa zdrowotnego przy wysokim spożyciu grzybów leśnych – najwyższą zawartość Cd odnotowani w koźlarzu czerwonym – 1,034 mg/kg, a wyniki zawartości rtęci w grzybach dziko rosnących potwierdziły fakt kumulowania się tego pierwiastka w grzybach – 0,705 mg/kg w prawdziwku marynowanym – 0,039 mg/kg w kurkach, 0,225 mg/kg i 0,229 mg/kg w świeżym borowiku szlachetnym. Zawartość arsenu kształtowała się na poziomie niskim w odniesieniu do pozostałych metali ciężkich – średnio – 0,039 mg/kg w grzybach leśnych, a w uprawnych była 3-krotnie niższa niż w grzybach leśnych.

W grzybach suszonych zawartość ołowiu, kadmu i rtęci była średnio 10-, 7- i 17-krotnie wyższa niż w grzybach świeżych. Najwyższe zawartości kadmu i rtęci w krajowych grzybach suszonych zostały stwierdzone w borowiku szlachetnym – odpowiednio: 3,602 mg/kg i 2,434 mg/kg (grzyby pochodziły z woj. mazowieckiego i świętokrzyskiego) – stwierdzone zawartości mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi.

W grzybach zjadanych w Polsce odnotowuje się podwyższone zawartości metali ciężkich, tj. w borowiku szlachetnym (Cd, Hg), podgrzybku brunatnym (Cd). Najmniej zanieczyszczeń metalami ciężkimi oznaczono w kurce.

Grzybobranie w naszych lasach. Jak bezpiecznie zbierać i spożywać grzyby?
Fot. Pixabay

Z kolei wyniki badań laboratoryjnych krajowych suszonych borowików i podgrzybków zakupionych w sieciach handlowych, które zostały przeprowadzone przez Uniwersytet Medyczny w Białymstoku we współpracy z Uniwersytetem w Białymstoku wykazały m.in., że stężenie Pb, Cd, As, Hg było wyższe w suszonym borowiku szlachetnym niż w suszonych podgrzybkach brunatnych z tym, że zawartość rtęci była w borowiku aż 30-krotnie wyższa niż w podgrzybku.  Stwierdzono, że zawartości rtęci w konsumpcyjnej standardowej porcji suszonych borowików szlachetnych mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka.

– Jakie działania można podjąć, aby zbierać grzyby będące żywnością funkcjonalną, a nie bioindykatorami zanieczyszczeń środowiska metalami ciężkimi? Należy wapnować gleby – optymalizacja pH powoduje, że metale ciężkie nie są dostępne dla roślin. O ile w lasach prywatnych o mniejszej powierzchni ten zabieg wydaje się możliwy do przeprowadzenia, to w przypadku lasów państwowych jest to raczej utopijne przedsięwzięcie. Stąd warto zastanowić się nad konsumpcją grzybów uprawianych, gdyż laboratoryjna kontrola podłoża, składu chemicznego wody i nawozów, ogranicza możliwości pobierania przez grzyby zanieczyszczeń – wyjaśnia dyrektor kieleckiej stacji.

Zgodnie z rekomendacjami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) maksymalne spożycie grzybów z dietą przez dłuższy okres czasu nie powinno przekroczyć 100 g tygodniowo (14,3 g dziennie) – wyższe spożycie może być tylko sporadycznie. Przy spożyciu grzybów dziko rosnących na poziomie 100 g/dziennie średnio wprowadza się do organizmu człowieka zanieczyszczenia na poziomie ponad 50% tolerowanego pobrania kadmu i 20% rtęci (8% – ołowiu i 2% – arsenu), co stanowi już zagrożenie dla zdrowia.

Do najbardziej niebezpiecznych dla zdrowia człowieka metali ciężkich spożywanych z grzybami należą ołów, kadm oraz rtęć.

 

 

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: grzyby leśnekadmKatarzyna Sowa-Cicheckametale ciężkieOkręgowa Stacja Chemiczno-Rolniczej w KielcachołówPaństwowy Zakład Higienrtęć
Udostępnij234Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Włoszczowskie Targi Runa Leśnego z pyszną kuchnią i występami artystycznymi

Następny wpis

Przygotowania do Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Kielce. XIV Targi Sadownictwa i Warzywnictwa / Fot. Jarosław Kubalski - Radio Kielce

Przygotowania do Targów Sadownictwa i Warzywnictwa w Kielcach

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.