Przyznanie nowych certyfikatów na szlaku kulinarnym Świętokrzyska Kuźnia Smaków podczas zorganizowanej 16 listopada 2022 r. w Strawczynku konferencji pn.: „Świętokrzyska Kuźnia Smaków – marka lokalna” było okazją dla naszych producentów okazją do zdobycia nowej wiedzy.
W restauracji Szafranowy Dwór uczestnicy nie tylko nowe lokalne marki, ale także wysłuchali wykładu pt.: „Marka lokalna kluczem do promocji produktów i potraw tradycyjnych i regionalnych”, którego prelegentem był dr Jacek Szklarek, pasjonat zdrowej kuchni, gwiazda telewizyjnego programu kulinarno-podróżniczego „Przystanek slow food”.
Dr Jacek Szklarek przedstawił cechy charakterystyczne, wyróżniające produkty lokalne:
– Produkt lokalny musi być lepszy niż ten szeroko dostępny w sklepach na rynku, musi być wolny od modyfikacji genetycznej, produkty lokalne mają chronić bioróżnorodność na bazie lokalnych ras i odmian, a zadaniem producentów lokalnych jest promocja własnego terytorium – mówił między innymi prelegent, przytaczając szeroko przykłady i doświadczenia.
I dodał: – Producent musi uwierzyć w swoje produkty i uczciwie je wytwarzać. W tym tkwi klucz sukcesu marki lokalnej.
Podkreślał też znaczenie środków i kanałów wsparcia dla lokalnych producentów, wśród których wymienił: Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Koła Gospodyń Wiejskich, Nasze Kulinarne Dziedzictwo oraz organizację Slow Food Polska.