101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 2 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

W gospodarstwie Dariusza Przemyskiego. Jak mija mu sezon?

W gospodarstwie Dariusza Przemyskiego. Jak mija mu sezon?

Dariusz Przemyski przy swoim stadzie bydła mięsnego. / Fot. Marzena Smoręda

Dariusz Przemyski swoje gospodarstwo o powierzchni około 70 hektarów razem z żoną Małgorzatą prowadzi od 30 lat w Starej Słupi u stóp Świętego Krzyża. Małżonkowie zajmują się hodowlą bydła mięsnego, ale uprawiają też zboża i trawy. Tegoroczny sezon w uprawach i hodowli oceniają jako dobry.  

W gospodarstwie pomagają rodzicom dwie córki – Wiktoria i Julia, a także zięć Damian.

Pan Dariusz gospodarstwo przejął od swoich rodziców w 1990 roku. Na powierzchni 70 hektarów rodzina uprawia obecnie zboża: pszenicę, pszenżyto, jęczmień, owies, a także kukurydzę i groch. Część upraw sprzedają, a część wykorzystują do żywienia swojego stada krów mięsnych.

Ale jeszcze rok temu pan Dariusz wraz z żoną zajmował się produkcją mleka na sporą skalę. Niestety, ze względów zdrowotnych, w tym roku w sierpniu zrezygnował z tej działalności.

– Przez wiele lat specjalizowaliśmy się w hodowli bydła mlecznego. Byliśmy dostawcą mleka do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrowcu Świętokrzyskim. Zdrowie nie pozwalało nam prowadzić tej ciężkiej i pracochłonnej hodowli i przekształciliśmy naszą hodowlę z krów mlecznych na bydło opasowe, mięsne. Ostatni transport mleka wyjechał od nas 31 sierpnia tego roku – mówi hodowca.

Obecnie w jego gospodarstwie hodowanych jest około 80 sztuk bydła.

– Mamy 15 krów mamek, a resztę dokupujemy z sąsiednich gospodarstw. W gospodarstwie zajmujemy się bardzo młodymi zwierzętami, które mają 14-30 dni. Są to zarówno byczki, jak i jałówki z krzyżówek mięsnych – mówi pan Dariusz.

Gospodarstwo jest nowocześnie wyposażone. Są w nim trzy obory. – Jedna, starsza obora to obora uwięziowa, na matach legowiskowych. Wcześniej, były tam krowy dojne. Ponadto, 11 lat temu przebudowaliśmy jeden budynek na oborę wolnostanowiską, bezuwięziową na głębokiej ściółce. Tam znajdują się młodsze zwierzęta i krowy mamki z cielakami – opowiada pan Dariusz.

Jak mówi gospodarz, praca rolnika, hodowcy jest ciężka i odpowiedzialna, ale nie zamieniłby jej na inną.

– W tym roku trochę dokuczała nam aura. Wiosna była opóźniona, zimna i mokra, później była susza. W czasie, gdy kłosy zbóż powinny się wypełniać, pogrubiać, temperatura powietrza przekraczała 30 stopni Celsjusza. A gdy nadszedł czas żniw, gdy zboże dojrzało, częściowo uschło, to znów pojawiła się fala opadów i to utrudniało nam prace polowe. Po dwóch tygodniach aura się poprawiła i udało nam się szczęśliwie pozbierać wszystkie zboża, słomę potrzebną do prowadzenia hodowli. W tym momencie jesteśmy już po zasiewach rzepaku i jęczmienia ozimego. Zbieramy drugi i trzeci pokos traw i przygotowujemy się do zbioru kukurydzy na kiszonkę – podsumowuje sezon w uprawach Dariusz Przemyski.

Chwile wytchnienia mają małżonkowie w pięknym ogrodzie, w którym sieją i sadzą kwiaty, warzywa. W tunelu foliowym uprawiają pomidory, mają także sad i małą winnicę.

– Ogród i warzywnik to ulubione zajęcie mojej żony. W winnicy pracuje senior rodu – tato pana Dariusza.

Córki państwa Przemyskich są lekarkami. Jedna jest chirurgiem, a druga pediatrą.

– Pomagają nam w gospodarstwie, ale nie wiążą z nim przyszłości. Może kiedyś wnuki zajmą się ziemią i hodowlą, kto wie? – zastanawia się pan Dariusz.

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: bydłoDariusz PrzemyskigospodarstwogrochjęczmieńkrowykukurydzaOkręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowcu ŚwiętokrzyskimowiespszenicapszenżytorolnictwoStara SłupiaŚwiętokrzyskieŚwięty Krzyżuprawa
Udostępnij235Tweet147Wyślij
Poprzedni wpis

Będzie pierwsze winobranie w Ogrodzie Botanicznym w Kielcach

Następny wpis

Które zboża uprawiano w Świętokrzyskiem i jakie zebrano plony?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
W ofertach sprzedaży brakuje wszystkich zbóż

Które zboża uprawiano w Świętokrzyskiem i jakie zebrano plony?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.