W tym roku, w środę, 15 stycznia w kalendarzu jest Dzień Bajgla. To wypieki rodem z Krakowa, po które chętnie sięgamy już od ponad trzech wieków. Smakują na słodko i na słono. W Kielcach wypieka się obwarzanki.
Bajgle są często mylone z obwarzankami. Powstały prawdopodobniej w Krakowie w pierwszej połowie XVII wieku i z racji pysznego smaku mają nawet swoje święto. Na Dzień Bajgla niektóre piekarnie specjalnie przygotowują to pyszne pieczywo w wersji na słono i na słodko.
Żydowskie bajgle to rodzaj drożdżowej bułki w kształcie pierścienia, o zwartym miąższu i miękkiej skórce. Przed pieczeniem wkłada się je na kilka sekund do wrzącej wody. Bajgle można posypać makiem, sezamem lub płatkami suszonej cebuli. Wytwarza się także słodkie odmiany bajgli, z dodatkiem rodzynek i cynamonu.
– Bajgle są u nas rzadko wypiekane, ale za to powodzeniem cieszą się u mieszkańców regionu świętokrzyskiego obwarzanki. Te przygotowane z mąki pszennej z dodatkiem ziemniaków smakują wybornie – mówi Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej, autorka książki pod tytułem „Jak ziarno staje się chlebem”, która jest podróżą po obrzędowości ludowej.
Jak mówi autorka, obserwacje i refleksje nad istotą chleba, któremu od początku swojej historii człowiek przypisuje miejsce wyjątkowo ważne fascynowały ją od dzieciństwa. Łączy z nim najbardziej osobiste i czułe wspomnienia związane z poznawaniem smaku i zapachu.
Jak upiec obwarzanki pszenne z ziemniakami?
Składniki: 9 ½ szklanki mąki pszennej, ½ kostki drożdży, 1.2 l kefiru, 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 jajko, 1 ½ szklanki letniej wody, 2 łyżki soli, 2 łyżeczki cukru, masło do wysmarowania blaszek, 1 łyżeczka oliwy, mak, czarnuszka lub ziarno sezamowe do posypania pieczywa.
Sposób przygotowania: Przesiać 3 ½ szklanki mąki pszennej. Rozrobić ¼ kostki drożdży w szklance letniej wody z łyżeczką cukru. Kiedy drożdże zaczną pracować, wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Posmarować ciasto na wierzchu łyżką oliwy. Przykryć i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Do 5 szklanek mąki dodać ¼ kostki drożdży rozrobionych w połowie szklanki letniej wody z łyżeczką cukru. Dodać przetarte, ugotowane ziemniaki i kefir. Połączyć z zaczynem. Ciasto wyrabiać, podsypując 1 szklanką mąki. Wygniatać 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 1,5 godziny ciasto przełożyć na stolnicę. Ręka uformować prostokąt o grubości 2 cm. Ostrym nożem pokroić paski o szerokości 2,5-3 cm i długości 20-22 cm. Prostokąty te rozciąć na połowę, lecz nie do końca, zostawiając około 1-1,5 cm. Z pasków zapleść warkocz, z którego należy formować okrągłe obwarzanki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, na około 20-30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem posypać makiem, czarnuszką lub sezamem. Włożyć do gorącego piekarnika – 180-200 stopni Celsjusza. Piec około 35 minut do 40 minut.
Z tego samego ciasta można wykonać parzone obwarzanki. Smak pieczywa będzie zmieniony. Żeby je wykonać, trzeba wyrośnięte obwarzanki wrzucić do wrzątku. Po wypłynięciu wyciągnąć łyżka cedzakową, przełożyć na posmarowaną masłem blachą. Wierzch obwarzanków posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem, sezamem lub grubą solą. Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 stopni od 40 do 50 minut.