101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 13 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

W Krakowie bajgle, w Kielcach obwarzanki

Dzień Bajgla / Fot. Canva

Dzień Bajgla / Fot. Canva

W tym roku, w środę, 15 stycznia w kalendarzu jest Dzień Bajgla. To wypieki rodem z Krakowa, po które chętnie sięgamy już od ponad trzech wieków. Smakują na słodko i na słono. W Kielcach wypieka się obwarzanki.

Bajgle są często mylone z obwarzankami. Powstały prawdopodobniej w Krakowie w pierwszej połowie XVII wieku i z racji pysznego smaku mają nawet swoje święto. Na Dzień Bajgla niektóre piekarnie specjalnie przygotowują to pyszne pieczywo w wersji na słono i na słodko.

Żydowskie bajgle to rodzaj drożdżowej bułki w kształcie pierścienia, o zwartym miąższu i miękkiej skórce. Przed pieczeniem wkłada się je na kilka sekund do wrzącej wody. Bajgle można posypać makiem, sezamem lub płatkami suszonej cebuli. Wytwarza się także słodkie odmiany bajgli, z dodatkiem rodzynek i cynamonu.

– Bajgle są u nas rzadko wypiekane, ale za to powodzeniem cieszą się u mieszkańców regionu świętokrzyskiego obwarzanki. Te przygotowane z mąki pszennej z dodatkiem ziemniaków smakują wybornie – mówi Małgorzata Pawlik z Muzeum Wsi Kieleckiej, autorka książki pod tytułem „Jak ziarno staje się chlebem”, która jest podróżą po obrzędowości ludowej.

Jak mówi autorka, obserwacje i refleksje nad istotą chleba, któremu od początku swojej historii człowiek przypisuje miejsce wyjątkowo ważne fascynowały ją od dzieciństwa. Łączy z nim najbardziej osobiste i czułe wspomnienia związane z poznawaniem smaku i zapachu.

Obwarzanki świętokrzyskie / Fot. Canva
Obwarzanki świętokrzyskie / Fot. Canva
Jak upiec obwarzanki pszenne z ziemniakami?
Składniki: 9 ½ szklanki mąki pszennej, ½ kostki drożdży, 1.2 l kefiru, 3 średniej wielkości ziemniaki, 1 jajko, 1 ½ szklanki letniej wody, 2 łyżki soli, 2 łyżeczki cukru, masło do wysmarowania blaszek, 1 łyżeczka oliwy, mak, czarnuszka lub ziarno sezamowe do posypania pieczywa.
Sposób przygotowania: Przesiać 3 ½ szklanki mąki pszennej. Rozrobić ¼ kostki drożdży w szklance letniej wody z łyżeczką cukru. Kiedy drożdże zaczną pracować, wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Posmarować ciasto na wierzchu łyżką oliwy. Przykryć i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Do 5 szklanek mąki dodać ¼ kostki drożdży rozrobionych w połowie szklanki letniej wody z łyżeczką cukru. Dodać przetarte, ugotowane ziemniaki i kefir. Połączyć z zaczynem. Ciasto wyrabiać, podsypując 1 szklanką mąki. Wygniatać 30 minut. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 1,5 godziny ciasto przełożyć na stolnicę. Ręka uformować prostokąt o grubości 2 cm. Ostrym nożem pokroić paski o szerokości 2,5-3 cm i długości 20-22 cm. Prostokąty te rozciąć na połowę, lecz nie do końca, zostawiając około 1-1,5 cm. Z pasków zapleść warkocz, z którego należy formować okrągłe obwarzanki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia, na około 20-30 minut. Posmarować rozmąconym jajkiem posypać makiem, czarnuszką lub sezamem. Włożyć do gorącego piekarnika – 180-200 stopni Celsjusza. Piec około 35 minut do 40 minut.
Z tego samego ciasta można wykonać parzone obwarzanki. Smak pieczywa będzie zmieniony. Żeby je wykonać, trzeba wyrośnięte obwarzanki wrzucić do wrzątku. Po wypłynięciu wyciągnąć łyżka cedzakową, przełożyć na posmarowaną masłem blachą. Wierzch obwarzanków posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem, sezamem lub grubą solą. Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 180-200 stopni od 40 do 50 minut.
Obwarzanki świętokrzyskie / Fot. Canva
Obwarzanki świętokrzyskie / Fot. Canva

ZOOM NA WIEŚ - RADIO KIELCE
FOLK RADIO

Tagi: bajgleDzień BajglaKielceKrakówMałgorzata PawlikMuzeum Wsi Kieleckiejobwarzanki
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Cytrusy można uprawiać w domu

Następny wpis

Będzie Dziecięca Estrada Folkloru 2025

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Kielce. Konkurs Dziecięca Estrada Folkloru w Wojewódzkim Domu Kultury. Na zdjęciu zespół „Małe Wolanecki” z Dębskiej Woli, laureat pierwszego miejsce w kategorii zespoły śpiewacze / Krzysztof Herod

Będzie Dziecięca Estrada Folkloru 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.