Pora, aby zebrane warzywa korzeniowe, jak: ziemniaki, pietruszka, seler, biała kapusta, marchew czy buraki umieścić w piwnicy lub kopcu. Jest kilka prostych metod, aby zmagazynować je na wiele miesięcy w taki sposób, by długo zachowały świeżość.
Warzywami, których w Polsce spożywamy najwięcej i najczęściej magazynujemy przez wiele miesięcy są: ziemniaki, kapusta biała, marchew, cebula buraki ćwikłowe, pietruszka, seler czy por. Aby warzywa dobrze się przechowywały, muszą być przede wszystkim zdrowe. Pamiętajmy, że warzyw przed zmagazynowaniem nie myjemy. Przechowywać można tylko zdrowo wyglądające okazy.
Warzywa można przechowywać nie tylko w chłodniach. Sprawdzonym sposobem na to, aby długo zachowały świeżość jest przeniesienie ich do piwnic, umieszczenie w kopcach czy na strychach. Jeśli pozwala na to pogoda, niektóre warzywa mogą też zimować w polu.
Jak radzą eksperci, w przechowywaniu ważne są odpowiednia temperatura czy wilgotność oraz liczy się odmiana. Późne odmiany można dłużej przechować. Warzywa mają różne potrzeby dotyczące wilgotności, najmniej potrzebują jej cebula czy czosnek, więcej kapusta, a najwięcej warzywa korzeniowe.
Warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszka, seler, buraki dobrze znoszą temperaturę 1-4 °C. Cebula i czosnek powinny zaschnąć przed przechowywaniem. Potem wymagają małej wilgotności powietrza i temperatury w granicach 1-7 °C. Cebule związane w pęczki a czosnek w warkoczach możemy trzymać na przewiewnych strychach.
Warzywa powinniśmy co jakiś czas sprawdzić, w jakim są stanie. Chore czy nadgniłe trzeba usuwać.
Jak przechowywać warzywa?
Zimowanie w polu, na zagonie
Warzywa zostają w miejscu, w którym rosły. Zimowanie w polu polega również na zebraniu i nagromadzeniu ich w przygotowanych zagonach, które zimą powinny być okryte i doglądane, czy nie zagnieździły się w nich np. myszy.
Dołowanie
Polega ono na umieszczeniu warzyw w zadaszonych dołach i przysypaniu warstwą ziemi ich korzeni i dolnych części.
Kopcowanie
Ten sposób przechowywania polega na ułożeniu warzyw korzeniowych lub luzem warstwami na powierzchni, a następnie okrycie ich warstwą słomy i ziemi, w celu zabezpieczenia przed mrozem.
Składowanie w ziemiankach
Ściany i dach takiej ziemianki powinny być wykonane z drewna lub betonu, okryte warstwą izolacyjną np. ziemią.
Przechowywanie w piwnicach i na strychach
Przechowując warzywa w takich miejscach należy jedynie zapewnić dobrą izolację ścian i sufitu. Piwnice powinny być nieogrzewane, a warzywa warto przesypać piaskiem, aby nie traciły wilgoci. Podczas przechowywania na strychu bardzo ważne jest utrzymanie temperatury i niedopuszczenie do przemarznięcia warzyw.