101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
niedziela, 6 lipca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

W piwnicy, kopcu lub na strychu. Jak przechowywać warzywa przez zimę?

Ziemianka / Fot. Pixabay

Ziemianka / Fot. Pixabay

Pora, aby zebrane warzywa korzeniowe, jak: ziemniaki, pietruszka, seler, biała kapusta, marchew czy buraki umieścić w piwnicy lub kopcu. Jest kilka prostych metod, aby zmagazynować je na wiele miesięcy w taki sposób, by długo zachowały świeżość.

Warzywami, których w Polsce spożywamy najwięcej i najczęściej magazynujemy przez wiele miesięcy są: ziemniaki, kapusta biała, marchew, cebula buraki ćwikłowe, pietruszka, seler czy por. Aby warzywa dobrze się przechowywały, muszą być przede wszystkim zdrowe. Pamiętajmy, że warzyw przed zmagazynowaniem nie myjemy. Przechowywać można tylko zdrowo wyglądające okazy.

Warzywa można przechowywać nie tylko w chłodniach. Sprawdzonym sposobem na to, aby długo zachowały świeżość jest przeniesienie ich do piwnic, umieszczenie w kopcach czy na strychach. Jeśli pozwala na to pogoda, niektóre warzywa mogą też zimować w polu.

Jak radzą eksperci, w przechowywaniu ważne są odpowiednia temperatura czy wilgotność oraz liczy się odmiana. Późne odmiany można dłużej przechować. Warzywa mają różne potrzeby dotyczące wilgotności, najmniej potrzebują jej cebula czy czosnek, więcej kapusta, a najwięcej warzywa korzeniowe.

Warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszka, seler, buraki dobrze znoszą temperaturę 1-4 °C. Cebula i czosnek powinny zaschnąć przed przechowywaniem. Potem wymagają małej wilgotności powietrza i temperatury w granicach 1-7 °C. Cebule związane w pęczki a czosnek w warkoczach możemy trzymać na przewiewnych strychach.

Warzywa powinniśmy co jakiś czas sprawdzić, w jakim są stanie. Chore czy nadgniłe trzeba usuwać.

Jak przechowywać warzywa?

Zimowanie w polu, na zagonie

Warzywa zostają w miejscu, w którym rosły. Zimowanie w polu polega również na zebraniu i nagromadzeniu ich w przygotowanych zagonach, które zimą powinny być okryte i doglądane, czy nie zagnieździły się w nich np. myszy.

Dołowanie

Polega ono na umieszczeniu warzyw w zadaszonych dołach i przysypaniu warstwą ziemi ich korzeni i dolnych części.

Kopcowanie

Ten sposób przechowywania polega na ułożeniu warzyw korzeniowych lub luzem warstwami na powierzchni, a następnie okrycie ich warstwą słomy i ziemi, w celu zabezpieczenia przed mrozem.

Składowanie w ziemiankach

Ściany i dach takiej ziemianki powinny być wykonane z drewna lub betonu, okryte warstwą izolacyjną np. ziemią.

Przechowywanie w piwnicach i na strychach

Przechowując warzywa w takich miejscach należy jedynie zapewnić dobrą izolację ścian i sufitu. Piwnice powinny być nieogrzewane, a warzywa warto przesypać piaskiem, aby nie traciły wilgoci. Podczas przechowywania na strychu bardzo ważne jest utrzymanie temperatury i niedopuszczenie do przemarznięcia warzyw.

Tagi: burakicebulamarchewprzechowywaniewarzywaziemniaki
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Sałata w podwyższonych skrzyniach. / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Sałata, rzodkiewka, marchew, a nawet ziemniaki w podwyższonych skrzyniach

PrzezMarzena Smoręda
28 maja 2025

Sałata, rzodkiewka, marchew, a nawet ziemniaki w podwyższonych skrzyniach.

Czytaj więcejDetails
Fot. canva.com

Warto zbierać deszczówkę. Jak to robić?

24 maja 2025
Fosfor w glebie / Fot. Canva

Fosfor w glebie i jego znaczenie dla wegetacji

31 marca 2025
Zielony parapet / Fot. canva

Zielony parapet – botwinka, czyli młode listki buraka

28 marca 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.