W Świętokrzyskiem zboże zostało już zebrane z pól. Pogoda w tym roku dopisała, a najlepsze plony z hektara są u nas w zbożach ozimych. Wstępne szacunki pokazują, że wegetacja było dużo lepsza niż w roku ubiegłym.
Pszenica jara i ozima, jęczmień posiany jesienią i wiosną, owies, żyto, pszenżyto jare i ozime, a nawet mieszanki zbożowe i sezonowe odmiany rzepaki są już w stodołach.
– Zakończyliśmy żniwa 2025 w Świętokrzyskiem, jak wynika z bieżącej obserwacji i raportowania w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Teraz ziarno zbóż, czyli najstarszych i najcenniejszych traw „udomowionych” przez człowieka przez tysiące lat, przerabiane na naturalną mąką, pieczywo i stanowiące najbardziej podstawę żywieniową w diecie ludzi, pojechało do stodół, silosów, do skupów i na targ. Można powiedzieć, że zakończyliśmy na polach dobry, tegoroczny sezon mówi Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Jak dodaje szefowa ŚODR, czuwająca nad przebiegiem całego okresu wegetacji, plonowanie zbóż w tym roku cieszy. Wstępnie prezentuje się następująco:
pszenica jara – 47 dt z ha, w 2024 roku 43 dt z ha
pszenica ozima – 57 dt z ha, w 2024 roku 52 dt z ha
jęczmień jary – 47 dt z ha, w 2024 roku 37 dt z ha
jęczmień ozimy – 58 dt z ha, w 2024 roku 47 dt z ha
owies – 42 dt z ha, w 2024 roku 33 dt z ha
żyto – 40 dt z ha, w 2024 roku 36 dt z ha
pszenżyto jare – 42 dt z ha, w 2024 roku 39 dt z ha
pszenżyto ozime – 48 dt z ha, w 2024 roku 44 dt z ha
mieszanki zbożowe – 41 dt z ha, w 2024 roku 37 dt z ha
rzepak jary – 30 dt z ha, w 2024 roku 28 dt z ha
rzepak ozimy – 36 dt z ha, w 2024 roku 33 dt z ha