W województwie świętokrzyskim uprawia się 5,0 tys. ha roślin strączkowych jadalnych i 7,8 tys. ha rośliny strączkowe pastewne na ziarno wynika z danych pochodzących z Powszechnego Spisu Rolnego 2020. W przypadku obu roślin to duży wzrost areału w porównaniu do danych sprzed dekady.
Jaka jest obecnie liczba, średnia wielkość gospodarstw uprawiających strączkowe oraz w jakich świętokrzyskich powiatach areał pod te uprawy jest największy, a także jak województwo świętokrzyskie wypada obecnie w uprawie roślin strączkowych na tle kraju?
Strączkowe jadalne
Rolnego rośliny strączkowe jadalne województwie świętokrzyskim zajmowały powierzchnię 5,0 tys. ha, tj. o 0,7 tys. ha. Była ona o 16,7 proc. wyższa niż przed dekadą.
Liczba gospodarstw rolnych uprawiających rośliny strączkowe jadalne wyniosła 2,6 tys., tj. 3,9 proc. ogólnej liczby gospodarstw rolnych prowadzących uprawy.
Na jedno gospodarstwo posiadające strączkowe jadalne przypadało średnio 1,98 ha powierzchni tych upraw (w Polsce 5,04 ha).
Największy udział liczby gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą strączkowych jadalnych zanotowano w powiatach: opatowskim – 21,1 proc. i buskim – 20,5 proc.
Strączkowe pastewne na ziarno
W 2020 r. rośliny strączkowe pastewne na ziarno zajmowały powierzchnię 7,8 tys. ha, tj. o 1,3 tys. ha – 19,6 proc. większą niż w 2010 r. Liczba gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą roślin strączkowych pastewnych na ziarno wyniosła 4,3 tys., tj. 6,5 proc. ogólnej liczby gospodarstw rolnych prowadzących uprawy.
Na jedno gospodarstwo uprawiające strączkowe pastewne na ziarno przypadało średnio 1,82 ha powierzchni tych upraw (w Polsce 4,11 ha).
Największy udział gospodarstw rolnych zajmujących się uprawą strączkowych pastewnych na ziarno odnotowano w powiatach: staszowskim – 17,3 proc., buskim – 15,9 proc. i jędrzejowskim – 14,1 proc., a najmniejszy w powiatach: skarżyskim – 0,7 proc., mieście Kielce – 1,0 proc., ostrowieckim – 2,2 proc. i starachowickim – 2,3 proc.