101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 2 września, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

W Świętokrzyskiem zapachniało zdrowym naturalnym chlebem

I w Sandomierzu, i w Parku Etnograficznym w Tokarni ziarno i chleb były w niedzielę, 31 sierpnia, na pierwszym planie. O zdrowym naturalnym pieczywie mówiono zarówno na imprezie pod nazwą „Moc w ziarnach ukryta”, jak i na corocznym Świecie Chleba.

Jak co roku, po żniwach, chleb jest ważnym tematem. Podczas obu imprez nie brakowało więc chętnych, aby zgłębiać tajniki zdrowych wypieków, od zarania dziejów związanych z dziejami ludzkości.

– Święto Chleba co roku jest jednym z ulubionych wydarzeń osób, które przyjeżdżają do Parku Etnograficznego w Tokarni, aby świętować plony pól. Także w tym roku to święto było pełne obrzędowości, tradycji i oczywiście zapachu chleba – mówiła Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.

Jaki chleb jest najzdrowszy? Wiedze na ten temat zdradziła Bożena Halina Dobrowolska, właścicielka piekarni R. Dobrowolski, najstarszej piekarni w Kielcach:

– Według badań naukowców pieczywo, głównie chleb, a przede wszystkim chleb żytni jest wprost niezbędny w diecie dla prawidłowej pracy naszego organizmu, a przede wszystkim dla prawidłowej pracy mózgu. Chleb żytni wyrabiany według tradycyjnej receptury ma właściwości prozdrowotne, ponieważ kwas, który robiony jest w naszej piekarni unieszkodliwia mykotoksyny, zawsze znajdujące się w zbożach i jednocześnie rozbija sole kwasu fitynowego, które blokują wchłanianie witamin. Ten pokarm jest fenomenem w historii ludzkości, który sprawił, że ludzkość poradziła sobie z przetrwaniem przez tysiące lat w bardzo trudnych i biednych czasach.

Jak mówi doświadczona mistrzyni piekarnictwa, chleb żytni jest bezwzględnie najzdrowszy, jednak pieczywo pszenne także warto włączyć do swojej diety. Jako pieczywo lżejsze jest wskazane na przykład przy dolegliwościach układu pokarmowego.

Ostatnie lata pokazały jednak nieco mniejsze zainteresowanie pieczywem w diecie Polaków. Czy warto to zmienić?

– Sądzę, że jeśli chodzi o pieczywo naszprycowane chemią, to oczywiście takiego pieczywa nie polecam, ale mówimy przecież o zdrowym, naturalnym pieczywie, które według mojej wiedzy jest jak najbardziej godne polecenia w codziennej diecie, a nawyki żywieniowe, które mieli nasi dziadowie, nasi rodzice świadczą o tym, że takie jedzenie zdrowego chleba powinno być utrzymane – mówi Bożena Halina Dobrowolska.

Udostępnij234Tweet146Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.