Na niedzielę, 26 maja 2024 roku Muzeum Wsi Kieleckiej zaprasza do Tokarni na XXIII Finał Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Jak co roku, będzie pysznie i wesoło – zapowiadają organizatorzy.
Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” już od 23 lat jest wydarzeniem promującym najlepsze świętokrzyskie i tradycyjne produkty, dania i potrawy rodem ze wsi. W najbliższą niedzielę, będzie można ich spróbować oraz poznać przepisy na babcine potrawy. Impreza trwać będzie od godziny 11 do 17.
– W niedzielę, 26 maja, na stoiskach z produktami i regionalnymi potrawami ustawionymi na terenie Parku Etnograficznego w Tokarni zaprezentują się nasi regionalni producenci żywności, ze smakami, o których dzisiaj już mało kto wie. Zapraszamy również na kiermasz rękodzieła ludowego, występy kapel i zespołów ludowych z naszego regionu, a także na opowieści o tradycjach dawnego gotowania w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich „Śwarne Kakonianki” – mówi Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
Na scenie wystąpią: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska oraz Kapela Macieja Ulewińskiego. Organizatorami wydarzenia są: Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego, Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach oraz Muzeum Wsi Kieleckiej.