Ósma edycja Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków trwać będzie w Parku Etnograficznym w Tokarni w sobotę 4 i w niedzielę 5 maja.
Jak co roku będzie to prezentacja lokalnej kuchni, rękodzieła, a także występów zespołów ludowych.
– To będzie najsmaczniejsza i najpiękniejsza impreza w regionie świętokrzyskim. Swój udział zapowiedziało 150 wystawców, którzy przyjadą do Tokarni nie tylko ze Świętokrzyskiego, ale i z całej Polski. Będą prezentować swoje produkty i rękodzieło. Koła Gospodyń Wiejskich rozlokują się na 30 stoiskach, pełnych potraw reprezentujących Kielecczyznę, których będzie można spróbować. Koła Gospodyń Wiejskich wystartują także w konkursie kulinarnym pod tytułem „Zróbmy sobie jaja”, w którym na czele produktów będzie oczywiście jajo. Do konkursu zgłoszono 12 potraw. Będą też ciasta, desery, dania z grilla. Każdy smakosz z pewnością znajdzie tam coś dla siebie. My zaprosimy Państwa na dwa dni muzyki ludowej w wykonaniu kapel ludowych, zespołów pieśni i tańca. W Tokarni zabawa będzie trwała od godziny 11 do 18. Serdecznie zapraszamy – mówi Beata Ryń, rzeczniczka Muzeum Wsi Kieleckiej.
Do konkursu „Zróbmy sobie jaja” zgłoszono między innymi: tradycyjną zupę szczawiową, jasieńkowe dzyndzołki, kapuścianą babę z jajami, strawczyneckie wariacje jajeczne, jajeczno-jaglany zawijaniec po sadłowicku, cwaniaka włoszczowskiego w krzakówce, ptaszki w gniazdku, jaja wsadzone, łopuszańskie jaja na dziko, , ale jaja, uciekła mi przepióreczka w proso, jaja po naszemu. Przewodniczącym komisji konkursowej będzie Mirosław Ciołak, uznany szef kuchni.
Podczas Festiwalu będzie można też degustować kuchnię żydowską. Będzie między innymi słynny czulent z gęsiną na gorąco i aromatyczna kawa z kardamonem.
Swoją ofertę zaprezentuje podczas Festiwalu Smaków Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Będzie można kupić regionalne i ekologiczne produkty, takie jak: oleje i oliwy, wina, przetwory, sery, sok, słodycze czy makarony.