W Marcinkowicach, w powiecie kazimierskim, oficjalnie otwarto Winnicę 2wilki. To miejsce pełne pasji do winiarstwa z historyczną tradycją. Ma już na koncie wyróżnienie w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2024.
Winnicę 2wilki prowadzą Aneta i Robert Silniewiczowie, absolwenci Podkarpackiej Akademii Wina, którzy osiedlili się w Marcinkowicach, aby praktykować winiarskie tradycje tej okolicy i realizować swoje pasje. Zachęciła ich do tego udokumentowana historycznie tradycja, według której na tym obszarze od dawna wytwarzano wino. Obszar dawniej należał do regionu małopolskiego, zwanego winiarskim, gdzie od średniowiecza uprawiano różne odmiany winorośli i wytwarzano wykwintne wina.
– Przygodę z winnymi krzewami rozpoczęliśmy w 2017 roku. Nie mieliśmy doświadczenia, ale mieliśmy pasję i nadzieję, aby stworzyć tu wyjątkowe wspaniałe miejsce. Aktualnie w winnicy uprawiamy sześć szczepów winogron czerwonych i białych z których produkujemy, wina białe, czerwone i różowe – mówią właściciele winnicy.
Jak dodają, wszystkie prace w winnicy wykonują sami, a każde wino produkowane przez nas z najwyższą starannością.
Warto dodać, że Winnica 2 wilki została wyróżniona w 2024 roku w XXIII Edycji Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w Tokarni za wino Cuve Rose 2022.
Czyste powietrze, miła atmosfera i obcowanie z naturą zachęcają do odwiedzenia winnicy, dowiedzenia się od jej właścicieli o uprawie winorośli i poznania tajników powstawania wina, a także degustacji trunku.