101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wapnowanie upraw warzywniczych

Wapnowanie dla zdrowia gleby. Kiedym jak i dlaczego?

Pole po zabiegu wapnowania / Fot. M. Miłek - ŚODR Modliszewice

Wapnowanie gleb jest jednym z głównych zabiegów agrotechnicznych w uprawie warzyw.

W zależności od regionu Polski udział gleb kwaśnych stanowi niemal połowę wszystkich gleb uprawnych. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne dla wzrostu i rozwoju roślin – w tym warzyw. Zakwaszenie gleb jest procesem naturalnym, który powstaje na skutek utraty wapnia z gleby. Wapń jest m.in. wymywany z gleby, a także wynoszony wraz z uzyskanym plonem.

Wapnowanie gleb w uprawie warzyw ma na celu podniesienie odczynu (pH) gleby do poziomu zbliżonego do obojętnego. Wapń jest budulcem ścian komórkowych roślin, jak też odpowiada za odporność roślin na uszkodzenia mechaniczne. Zawartość wapnia w roślinach jest korzystne również z uwagi na zwiększenie tolerancji na niesprzyjające czynniki abiotyczne (temperatura, wilgotność powietrza, światło). Brak tego pierwiastka w warzywach skutkuje różnego typu zaburzeniami fizjologicznymi jak np. sucha zgnilizna wierzchołków pomidora, tipburn na kapuście pekińskiej czy większa podatność warzyw kapustnych na występowanie groźnej choroby jaką jest kiła kapusty.

Na glebach kwaśnych niektóre patogeny znajdują dogodne warunki do rozwoju i infekują korzenie warzyw kapustnych wywołując w/w chorobę. Przy niskim pH gleby uwalniane są m.in. związki glinu, które działają toksycznie na różnicujące się młode wierzchołki wzrostu i korzenie włośnikowe.

Zabieg wapnowania korzystnie wpływa także na ograniczanie przyswajania metali ciężkich np. do korzeni marchwi, liści szpinaku czy też liści sałaty. Wapń dostarczony do gleby poprawia w znacznym stopniu strukturę gruzełkowatą gleby, a co za tym idzie gleba jest bardziej odporna na zbijanie się, tworząc warstwę mało przepuszczalną dla wody.

Pierwszym krokiem do podjęcia decyzji o przeprowadzeniu zabiegu wapnowania w uprawach warzyw powinno być wykonanie analizy chemicznej gleby. Na podstawie wyników z analizy należy dobrać rodzaj i dawkę wapna. Najlepszym terminem wapnowania upraw warzyw jest późne lato lub wczesna jesień. Zabieg wapnowania w uprawach warzyw powinien być stosowany systematycznie – zwłaszcza w uprawach warzyw kapustnych. Ilość nawozów wapniowych zależy od zbadanego pH gleby, od kategorii agronomicznej gleby i od rodzaju użytego wapna.

Na wapnowanie gleby, a właściwie zakup tego nawozu, dostępne jest dofinansowanie w ramach ogólnopolskiego programu regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie.

Dofinansowaniem są objęte wnioski przyjęte przez Okręgowe Stacje Chemiczno-Rolnicze w systemie ciągłym w terminie od 1 czerwca 2019 r. do 31 października 2023 r. do wyczerpania środków (więcej informacji na stronie: www.gov.pl/web/rolnictwo/wapnowanie-gleb).

Małgorzata Miłek

Tagi: glebaŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)wapnowanie
Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Modliszewice, ul. Piotrkowska 30, 26-200 Końskie

Zobacz również

Młodzi zainteresowani rolnictwem / Fot. Canva
AKTUALNOŚCI

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

PrzezMarzena Smoręda
20 maja 2025

Co przyciąga młodzież do rolnictwa?

Czytaj więcejDetails
Fot. Edward Galus

Ogórki na sznurkach. Uprawa godna polecenia

20 maja 2025
Skończył się czas na wirowanie miodu

W kalendarzu mamy Światowy Dzień Pszczół

20 maja 2025
Herbatka z brzozy / Fot. Canva

Herbatka z brzozy na odchudzanie

20 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.