Kaszę gryczaną – zdrowy i bardzo wartościowy dla organizmu produkt uprawia na polach w Małyszynie Dolnym, w gminie Mirzec, w powiecie starachowickim Rafał Zacharski, właściciel nie tylko pól uprawnych, ale i uznanej w regionie pasieki Dobra Pszczoła. Jak mówi rolnik, na żadnym etapie nie stosuje na plantacji chemicznych dodatków.
Jak mówi młody rolnik, uprawa gryki staje się coraz bardziej popularna, ponieważ i rolnicy, i konsumenci doceniają walory tego zboża, które nie ma sobie równych, jeśli chodzi o bogactwo witamin i składników mineralnych.
– Gryka na moich polach uprawiana bez żadnej chemii, czyli nawozów i wspomagaczy wzrostu, w tym najważniejsze – bez zastosowania glifosatu. Jestem pszczelarzem, więc nektar kwiatów gryki zaopatruje moje pszczoły w miód. Gwarantuje to najwyższej jakości kaszę, co w dobie rolnictwa uprzemysłowionego ma bardzo istotne znacznie dla naszego organizmu. Jesteśmy tym, co jemy, dlatego dla każdego z nas jego zdrowie powinno być najważniejsze. Gryka jest przerabiana na kasze w lokalnej kaszarni, tak, aby na stołach zagościła w najlepszej jakości. Nie jest to przemysłowa sprzedaż, lecz domowa manufaktura – mówi Rafał Zacharski.