Warto docenić walory zdrowotne dzikiej przyrody. – Na starcie wiosny, polecam zbieranie surowców roślinnych, których o tej porze roku mamy ogromną obfitość – radzi Monika Dygas, zielarka i fitoterapeutka z Tychowa Starego, która w pierwszej kolejności zwraca uwagę na pokrzywę – królową polskich ziół.
Zielarka ze starej chaty w Tychowie Starym koło Starachowic zachęca, aby każdy zbierał to łatwo rozpoznawalne ziele i wykorzystał je na swoje potrzeby.
– Pokrzywa jest znana i wykorzystywana od wieków przez naszych przodków, którzy uważali ją także za roślinę magiczną. W każdym domu pokrzywa wisiała przy wejściu do izby, co miało chronić mieszkańców przed złymi mocami, złą energią. Obecnie na temat pokrzywy wiemy bardzo dużo i znając jej zalety, można wytłumaczyć zainteresowanie tym zielem sprzed wieków – mówi Monika Dygas.
– Pokrzywa jest ceniona przez fitoterapeutów, ponieważ poprawia zdrowie i kondycję. Daje organizmowi po zimie świetny detoks ze względu na witaminy i minerały, które zawiera. Zawiera między innymi witaminy: B, C, K, B2, żelazo, magnez, wapń. Działa odtruwająco i moczopędnie, wspomaga przemianę materii, działa również przeciwzapalnie i krwiotwórczo. Wzmacnia system odpornościowy – wylicza fitoterapeutka.
Zarówno liście jak i korzeń pokrzywy zawiera wiele składników odżywczych, do których należą przede wszystkim:
– witaminy: witamina K, A, C i niektóre witaminy z grupy B
– minerały: wapń, magnez, żelazo, potas i sód
– tłuszcze: kwas linolowy, linolenowy, stearynowy, palmitynowy i oleinowy
– aminokwasy: niemal wszystkie znane aminokwasy
– polifenole: kaempferol, kwercetyna, kwas kawowy, kumaryny i inne flawonoidy
– pigmenty: beta-karoten, luteina, luteoksantyna i inne karotenoidy
Fitoterapeutka radzi, aby sięgnąć po pokrzywę właśnie teraz, kiedy jest młoda i świeża. Wiosenna, majowa pokrzywa od wieków była bowiem cennym zielem, z którego można korzystać także przez całe lato.
Monika Dygas poleca również dobroczynne działanie wiosennych ziół na cały organizm człowieka. Zachęca także do wykorzystywania ich na co dzień w jadłospisie.
– Leczą, uspokajają i w wielu przypadkach eliminują apteczną chemię. Warto poznać działanie roślin i spróbować ich leczniczej mocy. Okres wiosenno-letni jest najlepszą ku temu okazją. Zdrowie poprawią nie tylko sałatki, pesto czy zupa z pokrzyw, ale łatwo wykorzystać je można do koktajli z dodatkiem innych ziół i owoców – radzi Monika Dygas.