101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Warto uprawiać grykę

Warto uprawiać grykę

Fot. Canva

Gryka, zwana hreczką lub tatarką, to jedno z wartościowszych zbóż uprawianych przez człowieka. Występuje w klimacie umiarkowanym. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Do Polski została sprowadzona przez Tatarów. W województwie świętokrzyskim produkowana jest między innymi w gospodarstwie w Małyszynie – powiat starachowicki.

Gryka uprawiana jest przede wszystkim na nasiona, z których produkowane są między innymi kasza i mąka. Jest stosunkowo łatwa w uprawie, między innymi ze względu na odporność na szkodniki i choroby. Jest także mało wrażliwa na warunki glebowe. Można ją zaliczyć do roślin ekologicznych, gdyż środki chemiczne w uprawie gryki są zbędne.

– W płodozmianie wykazuje właściwości fitosanitarne, „lecząc” glebę i uprawiane rośliny z chorób grzybowych, podstawy źdźbła. Ogranicza także rozwój nicieni i pędraków. Pozostawia po sobie dobre stanowisko dla zbóż i rzepaku, wolne od chwastów, patogenów i szkodników. Jest również cenną rośliną miododajną, gdzie z 1 ha można uzyskać do 100 kilogramów (przeciętnie od 40 do 80 kg) miodu charakteryzującego się wysokimi walorami smakowymi, odżywczymi i profilaktyczno-leczniczymi – informuje Marta Toś ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Kasza gryczana z Malyszyna nie ma sobie rownych Dlaczego 2
Kasza gryczana / Fot. Canva

Nasiona gryki posiadają bardzo dobrej jakości białko o zbilansowanej zawartości aminokwasów. Odznaczają się wysoką wartością energetyczną, wysoką zawartością kwasów tłuszczowych, dzięki czemu przypisuje się jej działanie antymiażdżycowe. Zasobna jest w mikroelementy takie jak: cynk, magnez, potas i żelazo oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B, B6), witaminę C, E i niacynę. Podstawowym węglowodanem gryki jest skrobia, należąca do węglowodanów złożonych, które podczas trawienia rozkładane są powoli, nie powodując nagłego wzrostu insuliny. Błonnik zawarty w gryce wpływa korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu. Roślina ta nie zawiera glutenu i mogą ją spożywać chorzy na celiakię. Łuskę gryczaną wykorzystuje się jako wkład do materacy i poduszek. Obecnie materace gryczane promowane są jako antyalergiczne, bezpieczne i komfortowe do spania. Zapobiegają odleżynom oraz bólom kręgosłupa.

– Gryka ze względu na swoje właściwości uważana jest za żywność funkcjonalną, to znaczy zmniejsza ryzyko rozwoju pewnych chorób cywilizacyjnych, poprawia stan zdrowia i samopoczucie człowieka. Jest to żywność, która oferuje korzyści zdrowotne wykraczające poza jej wartość odżywczą – informuje Marta Toś.

Gryka – jedna z najzdrowszych kasz jest produkowana w ekologicznym gospodarstwie Małgorzaty i Rafała Zacharskich w Małyszynie, w powiecie starachowickim. Wyrabiany z niej farsz zdobył także uznanie w konkurach kulinarnych.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: gospodarstwagospodarstwo ekologicznegrykakaszakasza gryczanaMałgorzata ZacharskaMałyszynMarta Tośpowiat starachowickiRafał ZacharskirolnictwoŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)Świętokrzyskie
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Nowe decyzje o wsparciu dla rolników

Następny wpis

Ruszyła wypłata dopłat do mokrej kukurydzy

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Uwaga producenci kukurydzy! Ostatnie dni na składanie wniosków

Ruszyła wypłata dopłat do mokrej kukurydzy

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.