Od połowy maja, a niektóre odmiany nawet od połowy kwietnia można wysiewać jarmuż. Lubi ciepło, ale do kiełkowania wystarczy mu zaledwie temperatura 2 stopni Celsjusza. Do gruntu można również wysiać nasiona w czerwcu i lipcu. Dlaczego warto polecić jego uprawę?
Jak uprawiać jarmuż? Jarmuż to jedna z najstarszych roślin z rodziny kapustowatych. W starożytności uprawiana była nie tylko jako roślina jadalna, ale i ozdobna.
– Obecnie uważany jest za bardzo pożywne warzywo, które słynie nie tylko z właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających, ale i dużych zawartości witamin K, C, karotenoidów i wapnia, żelaza oraz kwasu foliowego. To jedno z najzdrowszych warzyw ogrodowych. Nic dziwnego, że przebojem wszedł do uprawy w naszych ogrodach działkowych i do przydomowych ogródków – mówi Edward Galus, prezes okręgu świętokrzyskiego Polskiego Związku Działkowców.
– Jarmuż nie ma wysokich wymagań glebowych – wyrośnie na niemal w każdej glebie, choć najbardziej odpowiada mu podłoże gliniasto-piaszczyste o pH 6,5-6,8. Jest rośliną niezwykle odporną na niską temperaturę, dlatego najlepiej rozwija się w chłodnych miesiącach, a jego smak wyrabia się pod wpływem przemarzania – wytrąca wówczas swoją gorycz. Ale trzeba pamiętać, aby wybierać dla niego stanowiska osłonięte od wiatru, ponieważ jego łodygi łatwo się łamią. Najlepiej rozwija się w miejscach średnionasłonecznionych i półcienistych. Można też uprawiać go w doniczkach i skrzynkach – mówi Edward Galus.
Sadzonki powinny trafić do mocno podlanego gruntu, a później jak każde warzywo kapustne, jarmuż potrzebuje dużej ilości wody, dlatego powinien być obficie podlewany zwłaszcza późnym latem i jesienią, kiedy tworzy rozety liści.