W środę, 1 maja, przypada w tym roku Święto Konwalii. Dlaczego ta roślina ma w kalendarzu swój dzień?
Dzień Konwalii wywodzi się z Francji, dlatego Francuzi obdarowują się tego dnia bukietami konwalii, które symbolizują nie tylko szczęście i pomyślność, ale i skromność. Zgodnie z ich tradycją, 1 maja należy obdarować bliską osobę choćby jedną gałązką konwalii.
Delikatna roślina o białych kwiatkach w kształcie dzwoneczków znana jest przede wszystkim z pięknego i oryginalnego zapachu. Ale warto wiedzieć, że ma właściwości lecznicze, dlatego znalazła zastosowanie w kardiologii, jako preparat wpływający na serce. Trzeba jednak uważać, ponieważ przedawkowanie glikozydów, jej głównych składników, może prowadzić do śmierci. Wszystkie jej części – liście, kwiaty, łodyga, a zwłaszcza czerwone owoce są silnie trujące.
Konwalia jest rodzimą polską rośliną, a najczęściej spotkać ją można w lesie. Ze względu na urodę i zapach zapraszana jest także do ogrodów. To roślina, która nie wymaga pielęgnacji. Do wzrostu potrzebuje jedynie wody. Najlepiej rośnie na wilgotnych, żyznych i próchniczych glebach. Lubi półcień. Stanowisko, na którym rośnie warto czasem wzbogacić kompostem, a jeśli rośnie pod drzewami liściastymi, jesienią nie grabić liści.
Aby ją rozmnożyć, w połowie sierpnia trzeba wykopać kępkę konwalii, rozdzielić i wsadzić do gleby na głębokość 5 centymetrów co 20 centymetrów od siebie, żeby roślinki mogły swobodnie się rozwijać. Ale nawet gdy nie będziemy rozmnażać konwalii, te rośliny same się rozrosną, ponieważ konwalia to roślina ekspansywna.