101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 17 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Warzywa i owoce na zimę. Trwa szczyt sezonu na robienie domowych przetworów

Konfitura z płatków róż

Fot. Marzena Mąkosa - Radio Kielce

585
Udostępnienia

Do słoików wędrują właśnie pomidory, ogórki, papryka czy cukinia oraz śliwki, jabłka i gruszki, bo chociaż sezonowe warzywa i owoce są najsmaczniejsze właśnie w lecie i jesienią, kiedy zawierają najwięcej witamin i składników odżywczych, warto ich smak i walory zdrowotne zachować w postaci przetworów na zimę. Można w ten sposób sporo zaoszczędzić.

Najbardziej popularne są zaprawy na zimę z warzyw i owoców, które są tanie i najczęściej jedzone w postaci sałatek czy przystawek do obiadu. Ale nie brakuje też sposobów na sporządzanie przecierów, sosów, soków czy kiszonek.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Kantar – agencję zajmującą się badaniem rynku, domowe przetwory robi ponad połowa Polaków – 51 proc. W co trzecim domu kisimy, w co piątym robimy dżemy i konfitury – 21 proc. W co ósmym gospodarstwie domowym – 13 proc. mrozimy warzywa i owoce.

Polacy najczęściej przygotowują kiszonki – 36 proc., dżemy oraz konfitury (21 proc.). Rzadziej robimy kompoty – 17 proc., suszymy warzywa i owocowe (16 proc.) oraz robimy sałatki w słoikach – 15 proc.

Najwięcej przetworów robią ludzie, którzy chcą zaoszczędzić pieniądze, najmniej przedstawiciele młodego pokolenia.

Tagi: dżemyKantarkiszonkikonfituryowoceporadyprzetworyrolnictwosokistatystykiwarzywa
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Fot. ARiMR Kielce
AKTUALNOŚCI

Jakie są wyzwania i szanse dla rolników? Dyskutowano w Kielcach.

PrzezMarzena Smoręda
16 maja 2025

Jakie są wyzwania i szanse dla rolników? Dyskutowano w Kielcach podczas konferencji pod hasłem wspólnie dla rolnictwa.

Czytaj więcej
Marta Ponikowska, kierownik Wydziału Prewencji, Rehabilitacji i Orzecznictwa Lekarskiego w kieleckim KRUS. / Fot. Marzena Smoręda

Jakie jest typowe świętokrzyskie gospodarstwo rolne?

16 maja 2025
Na zdjęciu: Czesław Siekierski / Fot. Wiktor Taszłow - Radio Kielce

Potrzebna silna i mądra polityka rolna

16 maja 2025

Więcej czasu na wnioski o dopłaty bezpośrednie

15 maja 2025

Radio Kielce

Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
tel. 41 368 12 00
fax. 41 344 65 44
radio@radiokielce.pl

Obserwuj nasze profile

Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie

Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.