Wielkie zainteresowanie towarzyszyło w czasie Dnia Otwartego w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach prezentacji technologicznych nowinek w Strefie Innowacji. Krok w przyszłość rolnictwa pokazywały instytuty naukowe.
Był pokaz drylowania wiśni w specjalnej drylownicy, degustacja spersonalizowanych serów twarogowych, kiszonego czosnku, pokaz słomki ze słomy czy przedprototypu opryskiwacza, który ma być wykorzystywany do zwalczania tarcznika niszczyciela w sadach ekologicznych oraz prototypowa maszyna do specjalnego zbioru słomy na słomki.
Na stoisku ŚODR w Strefie Innowacji w ruch poszła drylownica, a widowisku przyglądała się duża grupa zwiedzających wystawę.
– Drylownica pokazuje działanie tego urządzenia, aby można się było przekonać na własne oczy, że dzięki temu urządzeniu owoc przed drylowaniem i po drylowaniu nie różni się kształtem, chociaż nie zawiera w sobie pestki – mówił Mariusz Porębski, broker innowacji ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Zainteresowanie Strefą Innowacji było tym większe, że prezentowały się na nim instytuty naukowe. Był Instytut Biotechnologii im. Wacława Dąbrowskiego z Warszawy, Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin z Radzikowa, Uniwersytet Rolniczy z Krakowa, Instytut Zootechniki z Balic oraz Politechnika Świętokrzyska z Kielc.