W czwartek, 3 sierpnia, przypada Dzień Arbuza – święto popularnego na całym świecie owocu znanego i cenionego za walory smakowe, witaminy i sole mineralne. Może warto go uprawiać?
Dzień Arbuza podkreśla pozytywny wpływ tego owocu na organizm, ponieważ arbuz jest bogaty w witaminy, a do tego niemal w ogóle nie zawiera kalorii, bo w większości składa się z wody. Schłodzony może być zdrowym zamiennikiem lodów.
Arbuz zwany jest też kawonem. To roślina, której wspinające się kłącza przypominają wyglądem winorośl. Arbuz w ponad tysiącu odmianach jest uprawiany na całym świecie ze względu na duże i słodkie owoce. Uprawiać można go także w Polsce, chociaż może sprawić nieco kłopotów niedoświadczonym ogrodnikom. Jednak nie wszystkie odmiany arbuza nadają się do uprawy w Polsce ze względu na chłodny klimat i krótki okres wegetacyjny. Warto rozważyć dla niego budowę małej szklarni.
Do uprawy w Polsce polecane są odmiany:
- Bingo z jasnozieloną skórką i soczystoczerwonym miąższem, nadaje się do uprawy w szklarni,
- Janosik – odmiana odporna na chłód, o miąższu w kolorze żółtym,
- Rosario F1 – mieszaniec o różowym miąższu, który dobrze sobie radzi w naszym klimacie,
- Złoto Wolicy – odmiana, która może być uprawiana w gruncie, ma skórkę żółtą, a miąższ jasnoczerwony.
W ciepłych krajach arbuz to pnącze z owocami pokładającymi się na ziemi, podobnie jak dynia, ogórek czy cukinia. Ma dość głębokie ukorzenienia, które pozwalają mu przetrwać suszę. Najlepiej rośnie z rozsady. Jego pędy osiągają długość około 2-3 metrów, a liście w kształcie serca wytwarzają wąsy czepne oraz zalążki kwiatów. Pędy mogą wić się w górę.
Do uprawy arbuza potrzebna jest przestrzeń. To owoc, który będzie płożył się po gruncie, dlatego należy brać to pod uwagę, planując ogród. Kluczowe jest też odpowiednie przygotowanie gleby. Wiele osób buduje szklarnie lub tunele foliowe, gdyż jest to najlepsze rozwiązanie dla tych tropikalnych owoców nieprzyzwyczajonych do naszego klimatu.
Arbuz to roślina ciepłolubna. Bardzo dobrze rośnie w tropikalnym klimacie. Chłód mu nie służy, hamuje wzrost, a przymrozki powodują zamieranie rośliny. Zalecana temperatura do kiełkowania wynosi co najmniej 25 stopni Celsjusza, dlatego warto rozważyć szklarnię.
Najlepsze dla arbuza jest stanowisko słoneczne, osłonione od wiatru. Optymalna temperatura do zdrowego wzrastania to 20-28 stopni Celsjusza.
Jeśli posadzimy arbuz w gruncie, zadbajmy o dobrą ziemię. Musi być żyzna, bogata w próchnicę, przepuszczalna i dobrze odżywiona. Gleba powinna mieć odczyn pH w granicach 5,5-6. Ziemia musi być okryta folią lub włókniną, aby zatrzymać ciepło.
Arbuzy są dość wytrzymałe na okresy długotrwałej suszy. Warto zadbać o odpowiednie nawilżenie gleby, ale nie można przesadzać z podlewaniem, gdyż zalegająca woda powoduje gnicie korzeni.