101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wkrótce Dzień Arbuza. Warto go uprawiać w małej szklarni

Wkrótce Dzień Arbuza. Warto go uprawiać w małej szklarni

Arbuz / Fot. Pixabay

W czwartek, 3 sierpnia, przypada Dzień Arbuza – święto popularnego na całym świecie owocu znanego i cenionego za walory smakowe, witaminy i sole mineralne. Może warto go uprawiać? 

Dzień Arbuza podkreśla pozytywny wpływ tego owocu na organizm, ponieważ arbuz jest bogaty w witaminy, a do tego niemal w ogóle nie zawiera kalorii, bo w większości składa się z wody. Schłodzony może być zdrowym zamiennikiem lodów.

Arbuz zwany jest też kawonem. To roślina, której wspinające się kłącza przypominają wyglądem winorośl. Arbuz w ponad tysiącu odmianach jest uprawiany na całym świecie ze względu na duże i słodkie owoce. Uprawiać można go także w Polsce, chociaż może sprawić nieco kłopotów niedoświadczonym ogrodnikom. Jednak nie wszystkie odmiany arbuza nadają się do uprawy w Polsce ze względu na chłodny klimat i krótki okres wegetacyjny. Warto rozważyć dla niego budowę małej szklarni.

Do uprawy w Polsce polecane są odmiany:

  • Bingo z jasnozieloną skórką i soczystoczerwonym miąższem, nadaje się do uprawy w szklarni,
  • Janosik – odmiana odporna na chłód, o miąższu w kolorze żółtym,
  • Rosario F1 – mieszaniec o różowym miąższu, który dobrze sobie radzi w naszym klimacie,
  • Złoto Wolicy – odmiana, która może być uprawiana w gruncie, ma skórkę żółtą, a miąższ jasnoczerwony.

W ciepłych krajach arbuz to pnącze z owocami pokładającymi się na ziemi, podobnie jak dynia, ogórek czy cukinia. Ma dość głębokie ukorzenienia, które pozwalają mu przetrwać suszę. Najlepiej rośnie z rozsady. Jego pędy osiągają długość około 2-3 metrów, a liście w kształcie serca wytwarzają wąsy czepne oraz zalążki kwiatów. Pędy mogą wić się w górę.

Do uprawy arbuza potrzebna jest przestrzeń. To owoc, który będzie płożył się po gruncie, dlatego należy brać to pod uwagę, planując ogród. Kluczowe jest też odpowiednie przygotowanie gleby. Wiele osób buduje szklarnie lub tunele foliowe, gdyż jest to najlepsze rozwiązanie dla tych tropikalnych owoców nieprzyzwyczajonych do naszego klimatu.

Arbuz to roślina ciepłolubna. Bardzo dobrze rośnie w tropikalnym klimacie. Chłód mu nie służy, hamuje wzrost, a przymrozki powodują zamieranie rośliny. Zalecana temperatura do kiełkowania wynosi co najmniej 25 stopni Celsjusza, dlatego warto rozważyć szklarnię.

Najlepsze dla arbuza jest stanowisko słoneczne, osłonione od wiatru. Optymalna temperatura do zdrowego wzrastania to 20-28 stopni Celsjusza.

Jeśli posadzimy arbuz w gruncie, zadbajmy o dobrą ziemię. Musi być żyzna, bogata w próchnicę, przepuszczalna i dobrze odżywiona. Gleba powinna mieć odczyn pH w granicach 5,5-6. Ziemia musi być okryta folią lub włókniną, aby zatrzymać ciepło.

Arbuzy są dość wytrzymałe na okresy długotrwałej suszy. Warto zadbać o odpowiednie nawilżenie gleby, ale nie można przesadzać z podlewaniem, gdyż zalegająca woda powoduje gnicie korzeni.

Wkrótce Dzień Arbuza Warto go uprawiać w małej szklarni
Arbuz / Fot. Pixabay

 

ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA

FOLK RADIO

Tagi: arbuzrolnictwo
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny warzyw i owoców na zielonym rynku w Sandomierzu (27.07.2023)

Następny wpis

Tańce, śpiewy i podziękowania dla propagatorki obrzędowości i folkloru ziemi świętokrzyskiej

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Tańce, śpiewy i podziękowania dla propagatorki obrzędowości i folkloru ziemi świętokrzyskiej

Tańce, śpiewy i podziękowania dla propagatorki obrzędowości i folkloru ziemi świętokrzyskiej

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.