101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
sobota, 21 czerwca, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wkrótce Dzień Frytek. Smażone ziemniaki podbiły świat

Wkrótce Dzień Frytek. Smażone ziemniaki podbiły świat

Frytki -/ Fot. Canva

W czwartek (13 lipca) przypada Dzień Frytek – święto krojonych i smażonych w głębokim tłuszczu ziemniaków, które choć są bardzo kaloryczne, podbiły kulinarny świat.

Frytki to belgijski „wynalazek”, który ma swoich zwolenników na całym świecie. Pokrojone w słupki i smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki podawane są jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do potraw pieczonych lub smażonych.

Tradycyjnie w Belgii do ich smażenia stosowano łój wołowy. Można je jednak smażyć także w oleju lub na smalcu.

Pod względem dietetycznym frytki są potrawą ciężkostrawną. Zawierają dużo tłuszczu, który poddany został wysokiej temperaturze smażenia. Innym sposobem przygotowania frytek jest pieczenie.

Frytki jada się tylko z solą lub z keczupem, rzadziej z majonezem lub octem. Brytyjczycy jedzą frytki do ryby. W USA oraz w wielu krajach Europy są spożywane z solą lub keczupem, czasami z majonezem czy musztardą.

Frytki belgijskie to grubo pokrojone ziemniaki, smażone dwukrotnie, ze specjalnych ziemniaków, które są podawane zwykle z majonezem.

Zdaniem kucharzy najlepsze i polecane przez nich ziemniaki na frytki to: Irga, Irys, Fresco, Gloria, Pasat, Sante, Glada, Augusta, Flaming, Ingrid, Jelly i Orlik.

Wkrótce Dzień Frytek. Smażone ziemniaki podbiły świat
Frytki -/ Fot. Canva

Domowe frytki moczone w cukrze

Domowe frytki moczone w cukrze sprawdzą się jako smaczny dodatek do dań głównych i lunchowych przekąsek, świetnie też wypadną solo, w czasie oglądania filmów lub sportowych wydarzeń.

Składniki: Na 4 porcje frytek wystarczy 6 sztuk ziemniaków, olej, 2 łyżki cukru, 5 l wody, sól.

Sposób przygotowania: ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w słupki – przekładamy do miski. W 0,5 l wody rozpuszczamy cukier i zalewamy frytki. Moczymy 10 minut. Następnie wylewamy wodę i przepłukujemy frytki, osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na złoto w dobrze rozgrzanym oleju.

KALENDARZ ROLNIKA I KONSUMENTA

Tagi: frytki
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny nawozów mineralnych w Świętokrzyskiem

Następny wpis

Weszła w życie Ustawa o Funduszu Ochrony Rolnictwa. Od kiedy wnioski?

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Weszła w życie Ustawa o Funduszu Ochrony Rolnictwa. Od kiedy wnioski?

Weszła w życie Ustawa o Funduszu Ochrony Rolnictwa. Od kiedy wnioski?

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.