W sobotę, 7 października bieżącego roku, w Tomaszowie Mazowieckim odbędzie się finał konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. O tytuł najlepszej potrawy regionalnej powalczy 16 Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski.
Województwo świętokrzyskie reprezentować będzie w ogólnopolskim finale Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Tarczku, w gminie Pawłów, w powiecie starachowickim, z potrawą pod nazwą męcybuły, uznaną za najlepszą w wojewódzkim etapie „Bitwy Regionów”.
Męcybuły, zdaniem gospodyń z Tarczka, to regionalny przysmak. Sprawdzi się nie tylko jako dodatek do mięs czy surówek. Można je jeść również samodzielnie z ulubionym farszem.
Jak głosi świętokrzyska legenda, to danie przygotowane specjalnie z myślą o dziadku, który nie miał zębów i męczył się podczas jedzenia i gryzienia zwykłych potraw. Tak przy tym narzekał, że został okrzyknięty męcybułą. Potrawa przygotowana specjalnie dla niego była mięciutka i puszysta.
Finał tegorocznej „Bitwy Regionów” odbędzie się na Arenie Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim.