W niedzielę, 1 października, wystartuje III Festiwal Smaki Babiego Lata organizowany przez Starostwo Powiatowe w Kielcach oraz Gminę Masłów. Impreza odbędzie się na terenie Centrum Edukacji i Kultury „Szklany Dom” w Ciekotach. Jury wybierze najpyszniejsze świętokrzyskie potrawy.
Wydarzenie ma zachęcić mieszkańców naszego regionu do przetwarzania żywności i promować zdrową żywność oraz bogate tradycje kulinarne powiatu kieleckiego. Przybliży też ideę zdrowego odżywiania, samodzielnego przygotowania przetworów oraz wymiany receptur i przepisów na jesienne smaki.
Na festiwalu powrócimy do tradycji kulinarnych naszych przodków. Na stoiskach będzie można spróbować m.in. smaków takich jak: truskawkowe szaleństwo, jesienny karczek, sok z winogron i dżem winogronowy, cukinia w curry, wspomnienie lata, malinowe zdrowie, dyniowa fantazja, lisowskie złoto czy ciapajka z rzepy.
Festiwal podczas dwóch poprzednich edycji przyciągnął dziesiątki kół gospodyń wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych oraz osób indywidualnych. Przedsięwzięcie zakłada promocję zdrowego odżywiania, możliwość ich skosztowania na miejscu oraz wymianę przepisów i receptur na „smaki lata zamknięte w słoiku”. Wydarzeniu towarzyszyć będzie muzyka ludowa Gór Świętokrzyskich. Zespoły przeniosą nas w muzyczną podróż z bogatymi tradycjami folklorystycznymi Kielecczyzny.
W III odsłonie Festiwalu Smaków Babiego Lata zmierzą się podmioty z powiatu kieleckiego, które zaprezentują aż 36 różnych smaków w dwóch konkursach kulinarnych:
– „Smaki lata zamknięte w słoiku” w kategoriach „Owoce”, „Warzywa”,
– „Jesień na talerzu”.
W konkursie „Jesień na talerzu” do wygrania będzie Złota Patelnia Starosty Kieleckiego, którą w ubiegłym roku nagrodzono Koło Gospodyń Wiejskich Dąbrowianki w kategorii „Jak to drzewiej jadano – dania świętokrzyskie” za przygotowanie „Kaszy pod leśną pierzynką”.
III Festiwal Smaków Babiego Lata odbędzie się 1 października o godzinie 14.00 w „Szklanym Domu” w Ciekotach. Patronat honorowy nad wydarzeniem objęła Małżonka Prezydenta RP – Agata Kornhauser-Duda.