101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 22 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wkrótce zakwitną lipy – ulubiony pożytek pszczół

Fot. Nadleśnictwo Radoszyce

Fot. Nadleśnictwo Radoszyce

Miód lipowy to jeden z najbardziej powszechnych miodów w Polsce. Powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły, którego źródłem są u nas lipy szerokolistna i drobnolistna. Te miododajne drzewa wkrótce rozpoczną kwitnienie, więc warto poznać jego zalety.

Długowieczne lipy popularne na półkuli północnej w strefie umiarkowanej, czyli także w Polsce, już wkrótce staną się z racji kwitnienia ulubionym miejscem, które odwiedzać będą masowo pszczoły w poszukiwaniu słodkiego nektaru. Wyróżnić można około 30 gatunków lipy, ale do najbardziej znanych należą u nas lipa drobnolistna i szerokolistna. To właśnie ich kwiaty stanowią cenny pożytek dla pszczół.

Okres kwitnienia lipy przypada na lipiec. Drzewo ma kwiaty koloru żółtego lub co rzadko się zdarza białego. Kwiatostany wydzielają silny miodowy zapach. Lipa jest długowiecznym drzewem, żyje nawet kilkaset lat i może osiągnąć około 30 metrów wysokości. Kwiatostany lipy są bardzo cenne, bo posiadają właściwości lecznicze. Zawierają takie substancje, jak: flawonoidy, garbniki, terpeny, fitosterole, pektyny, olejki eteryczne, kwasy organiczne, sole mineralne i witaminy C oraz PP. Miesiąc lipiec swoją nazwę zawdzięcza właśnie temu drzewu. W tym miesiącu bowiem lipa pięknie kwitnie.

Lipa nie jest drzewem wymagającym. Dobrze rośnie na żyznych, delikatnie wilgotnych glebach. Bardzo lubi miejsca dobrze nasłonecznione, ale toleruje również półcień. To roślina mrozoodporna, nie wymaga zabezpieczania na zimę. Lipa jest dość odporna na choroby. Lipa pięknie wygląda w każdym dużym ogrodzie. Sadzi się ją także w parkach, przy ulicach czy na osiedlach jako roślinę ozdobną.

Drzewo to posiada właściwości lecznicze. Napary z kwiatostanu lipy są bardzo przydatne podczas przeziębienia lub grypy. Wykazują duże działanie napotne. Takie działanie możemy także uzyskać podczas kąpieli z dodatkiem takiego naparu. Lipa ma też inne właściwości, takie jak: przeciwzapalne, wykrztuśne, odkażające, uspokajające czy osłaniające. Z drewna lipowego pozyskuje się węgiel leczniczy stosowany w leczeniu niestrawności, zatruć czy biegunek. Napar lipy stosuje się też do robienia okładów podczas np. zapalenia spojówek. Stosowanie naparu zewnętrznie na skórę działa łagodząco na podrażnienia, hamuje rogowacenie naskórka. Drewno lipowe jest dość miękkie, dlatego znalazło swoje zastosowanie w rzeźbiarstwie. Wyrabia się z niego również niektóre instrumenty muzyczne.

Z nektaru pozyskiwanego z kwiatów lipy pszczoły wytwarzają miód. W formie płynnej ma on barwę złotożółtą lub zielonkawożółtą. Po skrystalizowaniu przybiera kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód płynny nazywamy patoką, a skrystalizowany do postaci zestalonej – krupcem. Ma wyraźny aromat kwiatu lipy i ostry, delikatnie gorzkawy posmak.

Miód lipowy zawiera 74 procent cukrów redukujących i 1,5-3 procent sacharozy. Składa się ze związków znajdujących się w kwiatach lipy, takich jak: olejki eteryczne, flawonoidy (hesperetyna, hesperydyna, rutyna, izokwercytryna, tilirozyd), tiliacyna, związek triterpenowy, tarakserol, garbniki, związki goryczkowe, saponiny. Zawiera również kwasy organiczne, kumarowy, chlorogenowy i kawowy. Jest zasobny w lizozym – jeden z najważniejszych enzymów.

Miód lipowy ma silne działanie antybiotyczne, dlatego jest stosowany w przeziębieniach, grypie, zapaleniu płuc i oskrzeli. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo oraz wykrztuśnie. Zmniejsza stany zapalne i poprawia ogólny stan zdrowia.

Zalecany jest również przy schorzeniach sercowo-naczyniowych. Ma działanie lekko moczopędne, efektywnie usuwa obrzęki, redukuje ciśnienie tętnicze krwi. Dzięki obecności olejków eterycznych ma właściwości rozkurczające i uspokajające. Korzystnie wpływa również na układ nerwowy, głównie w przypadku nerwicy, nadpobudliwości nerwowej, bezsenności i stresu. Szczególnie cenne działanie lecznicze wykazuje w schorzeniach reumatycznych, układu pokarmowego.

PROGNOZA POGODY WEDŁUG MARKA STEFAŃCA

Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ciasto z poziomkami

Następny wpis

Ile gruntów, upraw, zwierząt na naszej wsi? To ostatnie dni na samospis rolny

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ile płacą naszym rolnikom w skupach? Notowanie Urzędu Statystycznego

Ile gruntów, upraw, zwierząt na naszej wsi? To ostatnie dni na samospis rolny

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.