Produkty pochodzenia leśnego, lokalne tradycje kulinarne i rzemieślnicze przyciągnęły na Włoszczowskie Targi Runa Leśnego mieszkańców regionu świętokrzyskiego oraz gości z całej Polski – miłośników natury, ekologii i zdrowego stylu życia. 13 edycja imprezy odbyła się 29 września we Włoszczowie.
Były warsztaty kulinarne, pokazy tradycyjnych metod przetwarzania darów lasu i występy artystyczne. W wydarzeniu wzięły udział 24 lokalne stowarzyszenia oraz koła gospodyń wiejskich. Wystąpiły między innymi Cyganeczki z Tarnawej Góry, KGW Cieślaneczki z Ciesiel czy kapela Włoszczowska.
Jak co roku, rozstrzygnięto dwa konkursy: na najsmaczniejszą potrawę z runa leśnego oraz na najpiękniejsze stoisko. W konkursie kulinarnym najlepszą potrawą okazała się „Przepiórka po marchocku” przygotowana przez Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju Miejscowości Marchocice. Drugie miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich z Łachowa z daniem „Leśny pień”, a trzecie gospodynie z Bebelna, które zachwyciły jury swoim słynnym dżemem z szyszek sosny.
W konkursie na najpiękniejsze stoisko zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich Przepióreczka z Żelisławiczek. Drugie miejsce przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich Sułkowianki z Sułkowa, a trzecie gospodyniom z Wałkonów Dolnych.
Targi były okazją do poznania bogactwa runa leśnego, takich jak grzyby, owoce leśne, zioła czy miody, a także różnorodnych wyrobów rękodzielniczych, m.in. koszy, ceramiki czy drewnianych ozdób.