101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
czwartek, 22 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wraca uprawa starych odmian zbóż. Dlaczego?

Orkisz / Fot. Pixabay

Orkisz / Fot. Pixabay

Na przestrzeni lat różnorodność żywności pochodzenia roślinnego spożywanej przez ludzi zmniejszyła się z ok. 2 000 do zaledwie 180 gatunków. Stare odmiany zbóż wracają jednak teraz do łask. Dlaczego?

– Ponieważ mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Zawierają więcej niż inne rośliny białka, błonnika i witamin. Stare odmiany zbóż mają też nie tylko wartość genetyczną, ale prezentują również dziedzictwo kulturowe i historyczne i są przekaźnikiem wartości dla przyszłych pokoleń – mówią eksperci ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Modliszewic, którzy zachęcają rolników produkujących metodami ekologicznymi, rolników chcących przystąpić do rolnictwa ekologicznego, a także przedstawicieli instytutów badawczych, jednostek naukowych i doradczych do tematu uprawy starych odmian zbóż, takich jak pszenice – orkisz, płaskurka, samopsza czy prosa.

Naukowcy potwierdzają tezę, że dobór odmian w istotny sposób wpływa na poziom uzyskiwanych plonów, ich stabilność w latach i jakość, dlatego warto zgłębić temat starych odmian zbóż.

Orkisz

Pszenica orkisz jest jednym z najstarszych podgatunków pszenicy. W ostatnich latach, ze względu na walory odżywcze produktów wytwarzanych z ziarna orkiszu, wzrosło zainteresowanie uprawą tej rośliny. Orkisz wykazuje dużą odporność na niesprzyjające warunki środowiska, choroby i szkodniki oraz jest konkurencyjna względem chwastów. Z tego względu szczególnie polecana jest do uprawy w gospodarstwach ekologicznych.

Obecnie w Krajowym Rejestrze Odmian zarejestrowane są trzy odmiany polskie – jedna ozima, odmiana Rokosz i dwie jare – Wirtas i Kuiavia.

Płaskurka

Płaskurka jest odmianą pszenicy zawierającą spore ilości białka oraz minerałów. Można nią zastępować inne znane rodzaje zboża. Jest wykorzystywana do produkcji mąki, kaszy, makaronu. Odpowiednio przygotowane ziarna warto dodawać do sałatek lub zup.

Jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, E, PP, błonnika, luteiny, beta-karotenu i kwasu pantotenowego oraz wapnia. Zawiera również gluten, jednak stwierdzono, że jego specyficzna budowa odpowiada za lepsze tolerowanie zboża przez osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję tego białka.

Produkty z płaskurki pomagają zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także nowotworom układu pokarmowego. Zboże polecane jest osobom, które pragną zachować na dłużej szczupłą i zgrabną sylwetkę.

Samopsza

Samopsza zaliczana do najstarszych udomowionych gatunków zbóż. To bliska krewna orkiszu i płaskurki. Uznawana za żywność prozdrowotną. Jest najstarszą odmianą pszenicy. Obfituje w białko, minerały i witaminy, które pozytywnie wpływają na pracę układu nerwowego, pokarmowego i układu krążenia. Produkty z niej wytworzone są bogate w aminokwasy niezbędne dla naszego organizmu. Ziarna samopszy zawierają też lepiej przyswajalny gluten, a wprowadzenie ich do swojej diety zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów i miażdżycy, są najmniej alergizujące ze wszystkich odmian pszenicy na całym świecie. Ze względu na zawartość karotenoidów w składzie, takich jak luteina czy beta-karoten, zapobiegają starzeniu się plamki żółtej oka i chronią go przed innymi chorobami spowodowanymi szkodliwym promieniowaniem UV.

Tagi: orkiszpłaskurkapszenicarolnictwosamopszaŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)uprawazbioryzboże
Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Zobacz również

Rolnictwo będzie bardziej atrakcyjne? Tak zapowiada Komisja Europejska
AKTUALNOŚCI

Rolnicy będą mieli swojego rzecznika

PrzezMarzena Smorędai1 Inni
22 maja 2025

Rolnicy będą mieli swojego rzecznika.

Czytaj więcejDetails
Brzoza piękna, łatwa w uprawie i… modna w ogrodzie

Trwa sezon na brzozę. Pomaga nawet na włosy!

22 maja 2025
Pasztetowa z Gatnik oceniana była podczas konkursu Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów 2023 w Tokarni / Fot. Marzena Smoręda

Kiełbasy, szynki, miody, ciasta i przetwory na finale konkursu Smaki Regionów

22 maja 2025
Pomidory koktajlowe cieszą się coraz większą popularnością w uprawie. / Fot. Marzena Smoręda

Żółte, pomarańczowe, czerwone i brązowe, owalne i kuliste

22 maja 2025

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.