Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka zaprezentowała na tegorocznych targach Agrotech ponad 30 odmian krajowych tego warzywa. Szczególną uwagę przykuwał ziemniak Ignacy – tolerujący suszę i mający małe wymagania glebowe, czyli w sam raz na świętokrzyskie pola.
Pomorsko-Mazurska Hodowla Ziemniaka ma w swojej ofercie zarówno odmiany jadalne, jak i skrobiowe. – Z odmian jadalnych najbardziej popularną odmianą w tym rejonie są Ignacy i Bryza. Bryza to starsza odmiana, ale ma wielu swoich zwolenników, natomiast Ignacy jest odmianą dość nową – mówi Krystian Chwalisz z Pomorsko-Mazurskiej Hodowli Ziemniaka.
– Obserwujemy, że rolnicy wracają do uprawy ziemniaków. Szczególnie do polskich sprawdzonych odmian, które dały radę w trudnych sytuacjach, ale otwarci są też na nowinki. Charakterystyczne jest to, że rejon Mazowsza wybiera ziemniaki o białym miąższu, natomiast Wielkopolska czy Świętokrzyskie preferują odmiany żółte i jasnożółte. Klienci zainteresowani są też odmianami, które się szybko gotują, nie rozsypują się w garnku, o mniejszej zawartości skrobi i przede wszystkim, płytkich oczkach – wyjaśnia Krystian Chwalisz.
Jak mówi nasz ekspert, ziemniak to warzywo z przyszłością.
– Widzimy wzrastający trend powrotu do ziemniaka w Polsce, co nas, jako hodowlę, bardzo cieszy. Wyhodowanie nowej odmiany ziemniaka, wpuszczenie jej na rynek do obrotu trwa 10 lat pracy. Warto dodać, że najlepsze i najsmaczniejsze, zdaniem hodowców, są ziemniaki polskie.