Wrotycz – popularna na polskich nieużytkach roślina zielna ceniona jest nie tylko za właściwości lecznicze w medycynie naturalnej, ale i jako środek do zwalczania uciążliwych szkodników w ogrodach i sadach. Jak przygotować z niego ekologiczny nawóz, który odstrasza owady nieprzyjemnym zapachem, jest zabójczy dla szkodników, ale nie niszczy roślin?
– Preparaty z wrotyczem nadają się do każdego rodzaju upraw i można ich używać systematycznie. Gnojówka zrobiona z tego ziela to skuteczny sposób na profilaktyczną ochronę przed chorobami i szkodnikami i naturalnym preparatem do stosowania przy uprawie warzyw. Taka gnojówka to bezpieczeństwo i nieszkodliwość dla środowiska. Stosowana regularnie daje bardzo dobre efekty – informuje Łukasz Małkowski ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Gnojówkę z wrotyczu stosuje się do ograniczenia chorób, takich jak mączniak prawdziwy, rdza w proporcji 1:5, do walki ze szkodnikami glebowymi, jak pędraki larwy opuchlaków, drutowce i nicienie – bez rozcieńczenia, walki ze stonką ziemniaczaną i mszycami w proporcji 1:15, odstraszania komarów, kleszczy, much, mrówek i moli w proporcji 1:5, zwalczania szkodników, jak mączniak szklarniowy. Preparaty z wrotyczu stosuje się przez cały sezon.
Jak zrobić gnojówkę z wrotyczu?
Potrzebne będą zarówno zielone części rośliny, jak i żółte baldachy kwiatów. Ziele wrotyczu zbieramy w okresie kwitnienia, to znaczy od początku lipca do połowy września. Można też przygotować susz.
Jakie są etapy przygotowania gnojówki?
1 kilogram liści wrotyczu pospolitego bardzo drobno posiekać i zalać 10 litrami wody.
Umieścić liście i wodę w plastikowym pojemniku lub beczce i pozostawić na 3-4 tygodnie, codziennie dokładnie mieszając.
Należy zabezpieczyć mieszankę przed dostępem owadów, najlepiej przykrywając naczynie starą firanką.
Jeśli pojawi się piana, oznaczać to będzie bliski koniec operacji. Kiedy roztwór będzie klarowny, proces będzie zakończony i gotowy do użycia.
Roztwór trzeba jeszcze przecedzić a resztki roślin wyrzucić do kompostownika.

