Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie.
Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”.
Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.
Wrzeciona młynarzowej:
Składniki:
Ciasto: 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 kg zmielonych, ugotowanych ziemniaków, szklanki mąki ziemniaczanej, 2 żółtka.
Farsz: 1/2 kg zmielonego mięsa wieprzowego, 25 dag kapusty kiszonej, 2 cebule, 10 dag suszonych borowików.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładką masę. Utworzyć wałek z ciasta i odrywać kawałki wielkości dłoni. Namoczone, obgotowane i drobniutko posiekane grzyby przesmażyć z kapustą i cebulą. Powstały farsz nakładać porcjami na ciasto. Formować pyzy w kształcie wrzeciona i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Podawać gorące, okraszone przesmażoną cebulą i słoniną, posypać ziołowym pieprzem.
Przepis podała: Janina Król z Koła Gospodyń Wiejskich w Bieleckich Młynach.