101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
środa, 21 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AKTUALNOŚCI

Wszystko o prosie

Wszystko o prosie

Fot. Canva

Proso to jedno z pierwszych zbóż, które zaczął uprawiać człowiek. Wywodzi się z Chin i jest uprawiane na Ziemi od prawie 12 tysięcy lat. To jednoroczna, samopylna roślina jara, należąca do gatunków jednorocznych traw. Rośnie dziko w Azji, południowej Afryce, Australii, Meksyku i na Hawajach. Warto uprawiać ją na naszych polach. Dlaczego? Wyjaśnia specjalistka ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Gatunkiem typowym prosa jest proso zwyczajne – ciepłolubne i dobrze rosnące w umiarkowanym klimacie. Dzięki dobrej odporności na niedobory wody jest uprawiane w niektórych rejonach Afryki.

– Proso ma grube źdźbła, osiągające od 50 cm do 120 cm, odporne na urazy mechaniczne. Liście zboża są równowąskie i długie, osadzone naprzemiennie. Mają wydłużony kształt, a ich powierzchnię pokrywają drobne włoski. Kwiatostan prosa zwyczajnego występuje w postaci luźnych wiech. Charakterystyczną cechą są jego ziarna, które są małe i okrągłe koloru żółtozłotego, tkwiące w twardych plewkach – informuje Marta Toś ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

W średniowieczu na ziemiach polskich szczególną popularnością cieszyły się jagły, które mielono na mąkę, wyrabiano z nich kaszę, zaś odpadami karmiono zwierzęta hodowlane. W ostatnich latach popularność tego zboża ponownie wzrosła ze względu na zainteresowanie zdrowym stylem życia.

Wszystko o prosie
Fot. Canva

Ziarna prosa to bogactwo składników odżywczych. Regularne pożywanie produktów z tego zboża takich jak kasza jaglana, mąka czy płatki jaglane korzystnie wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucie. Poza brakiem glutenu proso wyróżnia się wieloma walorami odżywczymi. Ma niższy indeks glikemiczny niż pszenica czy ryż. W ziarnie prosa jest sporo witamin z grupy B, cenna witamina K, kwas foliowy, a także wiele minerałów takich jak cynk, magnez, miedź, potas, wapń i żelazo.

Włączenie tego zboża do codziennej diety to najlepszy sposób na ochronę naszego zdrowia. Zawarty w prosie magnez obniża ciśnienie krwi i sprawia, że ryzyko wystąpienia zawału czy miażdżycy znacznie spada. Potas utrzymuje ciśnienie na właściwym poziomie i dodatkowo rozszerza naczynia krwionośne. Wysoka zawartość błonnika doskonale poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego, likwidując zaparcia i wzdęcia. Zawarte żelazo zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii, a cynk i siarka poprawiają stan włosów oraz kondycję skóry i paznokci. Mąka z prosa pozbawiona jest glutenu, co czyni ją produktem z wyboru dla osób, które go nie tolerują. Produkty z prosa mają odczyn zasadowy, a tym samym działają odkwaszająco na nasz organizm.

Pod względem zawartości białka kasza jaglana przewyższa ryż, kaszę gryczaną, a pod względem zawartości tłuszczu ustępuje tylko płatkom owsianym, dlatego jest uważana za pełnowartościowy pokarm dietetyczny. Odznacza się dobrą przyswajalnością białka – 85 proc., tłuszczów – 90 proc. i węglowodanów – 98 proc.

– Możliwości produkcyjne prosa są duże. Można uzyskać średnio od 3 do 4 ton z 1 hektara, a na urodzajnych, żyznych glebach przy korzystnym układzie warunków pogodowych w okresie wegetacji, nawet więcej. Dla uzyskania wysokich i wiernych plonów zalecana jest uprawa prosa odmiany Gierczyckie i Jagna – Marta Toś.

 


ZOOM NA WIEŚ - KULINARIA


FOLK RADIO


WIELKA LITERATURA W CYFROWYM ŚWIECIE / wielkaliteratura.online


Tagi: Marta TośprosorolnictwoŚwiętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach (ŚODR)Świętokrzyskiezboża jarezboże
Udostępnij234Tweet146Wyślij
Poprzedni wpis

Ceny warzyw i owoców na w Ostrowcu Świętokrzyskim (13.02.2024)

Następny wpis

Ceny hurtowe na giełdzie owocowo-warzywnej z 13.02.2024 [TABELA]

Marzena Smoręda

Marzena Smoręda

Redakcja Publicystyki, dziennikarz

Następny wpis
Ceny warzyw i owoców w Sandomierzu (25.01.2024)

Ceny hurtowe na giełdzie owocowo-warzywnej z 13.02.2024 [TABELA]

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.