Włoszczyzna to zestaw warzyw, które niezbędne okazują się szczególnie w przygotowaniu zup. Bez niej nie mają one pożądanego smaku. Warzywa w takim składzie nadają się także na surówkę, sałakę, farsz do mięs, kruchych ciast czy zapiekanek.
Włoszczyzną popularnie nazywa się: marchewkę, pietruszkę, selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More oraz porPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More, czyli podstawowe składniki rosołu i wszelkich bulionów. Jej nazwa przypisuje się królowej Bonie, która rzekomo przywiozła te warzywa do Polski z Włoch. Prawda jest jednak taka, że marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More i pietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More były w Polsce dobrze znane jeszcze przed czasami królowej Bony. Królowej zawdzięczamy jedynie pora i selera.
Oprócz walorów smakowych włoszczyzna ma także wiele witamin i składników odżywczych.
Co zawiera włoszczyzna?
MarchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More – znajdują się w niej poprawiające stan skóry witaminy A i K oraz witamina C niezbędna do utrzymania odporności organizmu. Warto spożywać ją też ze względu na sporą dawkę potasu, fosforu, sodu, wapnia i magnezu.
PietruszkaPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More – niezwykle aromatyczne warzywo, które działa moczopędnie więc neutralizuje dolegliwości ze strony pęcherza i nerek. Poprawia także zdolności myślenia, zapamiętywania i koncentracji.
SelerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More – posiada wiele właściwości odżywczych, leczniczych a nawet… duchowych, ponieważ w niektórych kulturach jest ona uważana za źródło szczęścia.
PorPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More – jarzyna ceniona szczególnie przez Holendrów, którzy przyrządzają z niej zarówno zupy, jak i drugie dania. Po ten składnik włoszczyzny należy sięgać jak najczęściej, ponieważ zawiera dobroczynny wapń, fosfor, potas, sód, żelazo, siarkę, witaminę A, C, a także witaminy z grupy B i PP!
Podstawą włoszczyzny w różnych krajach są nieco inne warzywa. Włoszczyzna we Włoszech stanowi bazę większości sosów do makaronu, w tym sosu bolognese, a nie wyłącznie kojarzonych u nas z nią zup. Ugotowane cebulaCebula (Allium cepa L.) – zwyczajowa nazwa warzywa należ... More, marchewkaMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More, porPor (Allium ampeloprasum L.) – gatunek rośliny dwuletniej... More, ale także selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More naciowy czy szalotka to cudowna, pachnąca i pełna wartości odżywczych podstawa do gotowania bardziej złożonych posiłków. Bardzo często, jak np. w Hiszpanii, mieszanka warzyw nie jest gotowana, jak u nas, ale mielona lub tarta, podsmażana na oliwie i dopiero w takiej formie gotowana. We Włoszech włoszczyznę nazywa się soffritto, w Niemczech suppengrun, w Ukrainie zazharka, a jej skład często uzupełniany jest o burakiChrzan pospolity - (Armoracia rusticana) - roślina wielolet... More. Niemcy uzupełniają suppengrun o naćPietruszka naciowa - w pierwszym roku uprawy tworzy niejadal... More pietruszkiPietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) – gatunek roś... More, tymianek, a poszczególne regiony mają także wiele dodatkowych, charakterystycznych dla nich dodatków. We Francji nacisk kładziony jest na proporcje. Ich wersja mieszanki warzyw nazywana mirepoix powinna zawierać cebulę, marchewMarchew zwyczajna S. carota. Jej podgatunek typowy (subsp.... More i selerSelery zwyczajne, seler zwyczajny (Apium graveolens L.) – ... More w proporcjach: 2-1-1.