Można już zgłaszać się do 24. edycji ogólnopolskiego Konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo — Smaki Regionów 2025, w którym wybrane zostaną najlepsze regionalne i tradycyjne produktu żywnościowe. Poznamy je 25 maja w Parku Etnograficznym w Tokarni.
– Wybierać będziemy najlepsze produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia roślinnego, napoje regionalne i inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi – informuje Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy zadeklarują produkty spełniające warunki podane poniżej oraz przyślą wypełnione karty zgłoszenia. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. Zakwalifikowane produkty zostaną wystawione przez producentów do oceny podczas finału regionalnego w Tokarni, 25 maja 2025 roku. Oceniać będzie komisja konkursowa pod przewodnictwem prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Krajowy organizator, czyli Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, w trakcie konkursu przyzna również nominacje do nagrody Perła 2025. Spośród wytypowanych produktów będących laureatami wcześniejszych edycji. W następnym etapie Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które będą odznaczone statuetką Perła 2025. W Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Smaki Regionów 26 września 2025 roku.Organizatorami konkursu na szczeblu wojewódzkim są:
- Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach
- Muzeum Wsi Kieleckiej — Park Etnograficzny w Tokarni
- Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
Jakie produkty zgłosić do konkursu?
– Regionalne produkty żywnościowe z terenu województwa świętokrzyskiego, tj. surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i zwyczajów kultywowanych w danym regionie oraz powinny być od dawna znane w okolicy – mówi dyrektor Agnieszka Pietrzak.
Uwaga! W konkursie nie mogą brać udziału gotowe potrawy.
Jaki są kategorie konkursowe?
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:
- Produkty i przetwory mięsne
- Produkty i przetwory z ryb
- Produkty mleczne
- Miody
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie:
- Przetwory owocowe
- Przetwory warzywne
- Produkty zbożowe
- Wyroby cukiernicze
III. Napoje regionalne
Podkategorie:
- Napoje bezalkoholowe
- Napoje alkoholowe
- Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze)
Nagrody
Komisja konkursowa po ocenie i degustacji zaprezentowanych na finałach regionalnych produktów przyzna:
- po 1 nagrodzie głównej w każdej podkategorii,
- po 2 wyróżnienia w każdej kategorii.
Komisja zastrzega sobie inny podział nagród w uzasadnionych przypadkach.
Pozostali uczestnicy konkursu otrzymają upominki sponsorowane przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Jak zgłosić się do konkursu?
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 30 kwietnia 2025 roku wypełnionej i podpisanej karty zgłoszenia w formie:
- skanu e-mailem na adres: gwia@sodr.pl
lub
- papierowej na adres:
ŚODR Modliszewice,
Modliszewice ul. Piotrkowska 30,
26-200 Końskie
z dopiskiem „konkurs NKD 2025”
Finał wojewódzki konkursu odbędzie się 25 maja 2025 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe ufundowane przez Marszałka Województwa Świętokrzyskiego oraz sponsorów.
