101,4 MHz | 90,4 Kielce | 100,00 MHz Włoszczowa DAB+ M10D 215,072 MHz
Napisz do nas
Zadzwoń do studia 41 200 20 20
Zoom na wieś
wtorek, 20 maja, 2025
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
  • AKTUALNOŚCI
  • KALENDARZ
  • KULINARIA
  • KOMUNIKATY
  • PORTALE RADIA KIELCE
    • Radio Kielce
    • Folk Radio
    • Podcasty Radia Kielce
    • Centrum Edukacji Medialnej
    • Projekt Praca
    • Wielka literatura w cyfrowym świecie
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Zoom na wieś
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Strona główna AGROBIZNES

Z jakiej mąki upiec dobry chleb?

Boże Narodzenie to święto, którego jednym z najważniejszych symboli jest chleb. W Wigilię łamiemy się opłatkiem, który symbolizuje dobro, miłość, przychodzącego Jezusa, a także dobrobyt. Z jakiej mąki upiec dobry chleb? Swoją wiedzą podzieliła się Bożena Halina Dobrowolska, właścicielka Piekarni R. Dobrowolski, ostatniej wielopokoleniowej piekarni w Kielcach.

Bożena Halina Dobrowolska, która produkuje naturalne pieczywo bez polepszaczy, nie tylko o pieczywie, ale i o mące wie prawie wszystko.

Jak twierdzi: – Najlepszy chleb na pewno upieczemy z mąki razowej, a najlepsza jest żytnia razowa, jednak nieco cięższa niż pszenna razowa. Warunkiem, żeby była zdrowa jest obróbka technologiczna, ponieważ mąka w temperaturze 100 stopni Celsjusza bez żadnej osłony, traci witaminy i minerały zawarte w mące. W piekarni przed utratą tych cennych właściwości chroni pieczywo specjalny kwas, robiony w piekarni codziennie. On unieszkodliwia sole kwasu fitynowego, które blokują wchłanianie i przyswajanie witamin. Mąka razowa ma najwięcej błonnika i prawie nie posiada glutenu – mówi pani Dobrowolska.

Mąka razowa w porównaniu z mąką mieloną kilka razy zawiera:

  • więcej błonnika, wspomagającego pracę układu pokarmowego
  • więcej witamin z grupy B oraz witaminy E, D i K
  • więcej składników mineralnych: żelaza, magnezu czy potasu

Jaką mąkę kupować, jak ją przechowywać?

– Rozczyna czy podmłoda na pewno w jakimś stopniu osłoni witaminy. Co do dostawcy, to trzeba znaleźć takiego, u którego kupimy mąkę bez chemii, bez stabilizatorów, może znajdziemy takiego na bazarach? A co do przechowywania mąki to koniecznie trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki – wyjaśnia Bożena Halina Dobrowolska.

Temperatura nie powinna przekraczać 18 stopni Celsjusza, a wilgotność 50-60 procent. W takich warunkach mąka zachowa swoje właściwości, jak podkreśla, warto eksperymentować w domu z wypiekami.

– Jeżeli tylko mamy na to czas, warto, ponieważ nie ma nic piękniejszego niż zapach gorącego chleba, wychodzącego z pieca. Ten zapach jest tak poruszający, że wywołuje ogromną radość i apetyt. Takiego chleba jednak nie powinno się od razu jeść. Jak mówią lekarze, najzdrowszy jest chleb dwudniowy. Świeże pieczywo jest niewskazane dla zdrowia, pieczywo czerstwe jest bezpieczniejsze – mówi Bożena Halina Dobrowolska.

I dodaje, jeśli chodzi o ciasta, to najlepiej piec je z mąk tortowych – tych jasnych mąk pszennych 450, 500. Jasne mąki są ładniejsze i w ciastach smaczniejsze.

INFORMATOR KULTURALNY - RADIO KIELCE

 

Udostępnij234Tweet147Wyślij

KALENDARZ KONSUMENTA I ROLNIKA

0 Events loaded

 

  • Dzisiaj

    0

    Nic nie znaleziono

  •  

  •  

  •  

  •  

Kalendarz
    Kategoria
      Organizator
        Lokalizacja
          Polecane
          • Tylko promowane
          • Dołącz
          • Wyklucz
          Zobacz więcej

          No events found

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          -

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          DN_T

          Nie masz żadnych eventów na ten dzień

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          Zobacz więcej

          Nie masz żadnych eventów na ten miesiąc

          No mapped events found in this timeline

          Radio Kielce

          Radio Kielce - największe radio w regionie świętokrzyskim

          101,4 MHz Świętokrzyskie | 90,4 MHz Kielce | 100,0 MHz Włoszczowa | 215,072 MHz / KANAŁ 10D

          ul. Radiowa 4, 25-317 Kielce
          tel. 41 368 12 00
          fax. 41 344 65 44
          radio@radiokielce.pl

          Obserwuj nasze profile

          Brak wyników
          Zobacz wszystkie wyniki
          • AKTUALNOŚCI
          • KALENDARZ
          • KULINARIA
          • KOMUNIKATY
          • PORTALE RADIA KIELCE
            • Radio Kielce
            • Folk Radio
            • Podcasty Radia Kielce
            • Centrum Edukacji Medialnej
            • Projekt Praca
            • Wielka literatura w cyfrowym świecie

          Copyright © Polskie Radio Regionalna Rozgłośnia w Kielcach "Radio Kielce" SA 2024.